https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bruntale-se-sesli-odpurci-i-zastanci-prehrady-nove-herminovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bruntále se sešli odpůrci i zastánci přehrady Nové Heřmínovy

22.11.2001 17:46 | BRUNTÁL (ČIA)
Odpůrci i zastánci přehrady Nové Heřmínovy, která má vzniknout na Bruntálsku jako protipovodňová ochrana obcí v povodí řeky Opavy, se dnes sešli v Bruntále na konferenci Voda v krajině. Na dvoudenním setkání se snaží zástupci místní správy společně s experty najít veškeré možnosti při řešení protipovodňové ochrany v povodí řeky. Jiří Vrubel z opavské společnosti Ekotoxa navrhuje místo přehrady zcela jiný systém ochrany proti velké vodě.
 

"Zatravňování, protierozní pásy, systém malých hrází a jiných povodňových překážek může být dobrou cestou," uvedl Vrubel.

Stavbu přehrady Nové Heřmínovy propagují zástupci Povodí Odry i krnovští radní. Tvrdí, že nová hráz bude jedinou účinnou ochranou oblasti před záplavami. Stát by do nové stavby musel investovat dvě miliardy korun, navíc by se z oblasti musela vystěhovat spousta obyvatel, kterým by nová přehrada zaplavila domy. Výstavba nového vodního díla by pravděpodobně ani nedala práci místním lidem, protože přehradu není schopna postavit žádná z firem na Bruntálsku. Konferenci svolalo město Bruntál, které s výstavbou přehrady Nové Heřmínovy nesouhlasí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist