https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bruselu-demonstrovaly-za-duslednejsi-ochranu-klimatu-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bruselu demonstrovaly za důslednější ochranu klimatu tisíce lidí

11.10.2021 01:14 | BRUSEL (ČTK)
Centrem Bruselu prošli v neděli demonstranti, kteří požadovali zodpovědnější přístup ke klimatickým změnám a odvážnější, solidárnější a důslednější opatření na ochranu planety. Podle policejních odhadů se v belgické metropoli sešlo nejméně 25 000 lidí. Ti, kteří dohlíželi na klidný průběh pochodu, odhadují účast na 50 000, informovala belgická stanice RTBF.
 

Průvod vyrazil krátce po 14:00 od severního nádraží. Hrál všemi barvami, vznášely se nad ním transparenty a objevilo se i několik velmi netradičních kostýmů. Demonstranti se oblékli jako ohrožené druhy ryb nebo jako tygři či stromy, jiní s sebou měli obrovské plyšové lední medvědy. Průvod šel po malém městském okruhu až k parku Cinquantenaire. O svých zkušenostech a zážitcích pak promluvili lidé, kteří přežili letošní ničivé povodně, jež odborníci spojují s globálním oteplováním. Byly tam i ženy z ekvádorského domorodého kmene, který bojuje proti ropným firmám a jejich nelegálnímu kácení amazonského pralesa v oblastech, které mají podle zákona náležet kmeni.

Pochod svolala Klimatická koalice (Coalition climat) zastřešující na 80 různých organizací od občanských spolků, odborů, mládežnických organizací až po velké zavedené nevládní organizace.

Dnešní pochod byl největší od začátku pandemie covidu-19. Ta přerušila sérii klimatických pochodů, které se v Bruselu předtím pravidelně konaly. Městská hromadná doprava byla dnes odpoledne zdarma, její provozovatel tak chtěl usnadnit organizaci pochodu. Belgické železnice posílily počet spojů v okolí Bruselu a snížily jízdné na polovinu, píše server Le Soir.

Klimatickými změnami se budou zabývat světoví lídři na konferenci OSN ve skotském Glasgow, začne tam 31. října.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist