https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-budce-na-kominu-budejovicke-teplarny-se-objevil-sokol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V budce na komínu budějovické teplárny se objevil sokol

4.7.2017 02:40 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Sokol stěhovavý hnízdí na stavbách nejčastěji ve výškách nad 50 metrů, k tomu jsou ochozy teplárenských komínů podle ornitologů ideální. Na takových komínech se snižuje riziko, že hnízdiště napadnou predátoři, jak je běžné ve volné přírodě. Ve městech navíc dravci najdou dostatek potravy.
Sokol stěhovavý hnízdí na stavbách nejčastěji ve výškách nad 50 metrů, k tomu jsou ochozy teplárenských komínů podle ornitologů ideální. Na takových komínech se snižuje riziko, že hnízdiště napadnou predátoři, jak je běžné ve volné přírodě. Ve městech navíc dravci najdou dostatek potravy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Zuntych
Na komínu českobudějovické teplárny se v hliníkové budce určené pro hnízdění sokola objevila samice tohoto kriticky ohroženého ptáka. Poprvé sem přilétla 23. června a na místo se opakovaně vrací. V roce 2015 registrovali ornitologové v Česku 82 párů těchto dravců. Řekl to mediální zástupce teplárny Zdeněk Zuntych.
 

Na komíně výtopny Vráto je budka půl roku. "Máme z toho radost. Ani ornitologové, s nimiž spolupracujeme, nečekali, že by se zde tito ptáci usadili tak rychle. Vždyť jsme budku ve stodvacetimetrové výšce instalovali loni 29. prosince, kdy to umožnilo počasí," řekla Bohdana Kollerová z marketingu teplárny.

Minikamera sledující budku zaznamenala první pobyt sokola 23. června. Od té doby se samice na místo vrací. Kdyby zahnízdila, bude to podle odborníků obrovský úspěch. Ornitologové prostředí kolem výtopny označili za velmi vhodné: je zde klid i dostatek potravy, hlavně holubů. Proto věří, že sem může doletět i sameček ze sokolí populace ve vzdálenějším okolí.

"Na Šumavě je už osm párů, úspěšně hnízdí i v Plzni a stále se šíří na východ," řekl ornitolog Václav Beran, který komín vytipoval jako vhodný pro hnízdění a dodal budku. Je přesvědčen, že sokoli ve městě brzy zahnízdí.

Teplárna, která dodává teplo a teplou vodu do víc než 28.000 bytů ve městě, se připojila k projektu společnosti Alka Wildlife, která vyhledává vhodná místa pro sokoly a monitoruje jejich hnízdící populaci v ČR.

Sokol stěhovavý hnízdí na stavbách nejčastěji ve výškách nad 50 metrů, k tomu jsou ochozy teplárenských komínů podle ornitologů ideální. Na takových komínech se snižuje riziko, že hnízdiště napadnou predátoři, jak je běžné ve volné přírodě. Ve městech navíc dravci najdou dostatek potravy. "Lokalita také nabízí klid pro hnízdění, paradoxně větší než ve skalních hnízdištích, kde se pohybují horolezci nebo turisté," uvedl Zuntych. Průmyslové zóny měst se proto ukazují jako vhodné a především bezpečné hnízdní lokality s téměř stoprocentní šancí na odchov mláďat.

V minulosti u nás sokol hnízdil na vhodných skalách, v 60. letech ale vyhynul, když se v zemědělství rozšířila chemická ochrana rostlin. Skalní páry se opět objevují od roku 1990. První sokoli osídlující lidské stavby přilétli do Čech z Německa okolo roku 2006 a od té doby se rozšířili do celé západní části republiky. Na průmyslových stavbách hnízdí od roku 2010. V roce 2015 ornitologové v Česku registrovali 82 párů těchto vzácných dravců. I když se v posledních letech díky společné snaze evropských zemí jejich populace postupně obnovuje, sokol stěhovaný patří stále mezi kriticky ohrožený druh.

Sokolí budku na komínu českobudějovické teplárny lze sledovat na webové adrese http://www.teplarna-cb.cz/hnizdo/img.php.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist