https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-c.budejovicich-nabizi-technologii-na-recyklaci-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českých Budějovicích nabízí technologii na recyklaci vody

30.3.2019 06:50 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V Českých Budějovicích se mohou zájemci seznámit s novou technologií na recyklaci vody ve sprchách. Jde o jediné místo v republice, kde si lidé mohou tento systém prohlédnout a zakoupit. Technologie spotřebovanou vodu čistí a vrací ji zpět do sprchového oběhu. Uživatelé tím při sprchování ušetří až 90 procent vody. Informoval o tom Roman Nedvěd ze společnosti Agemon, která technologii nabízí.
 

Recyklace a čištění vody v oběhu například používají astronauti ve vesmíru. Technologii na stejném principu pro běžné sprchy vynalezla švédské společnost Orbital Systems, kterou Agemon zastupuje ve střední Evropě. "Díky unikátnímu systému můžeme v běžném sprchování ušetřit až 90 procent vody," řekl Nedvěd.

Technologii lze použít v komerční sféře i v domácnostech. Její pořízení se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Technologie navíc šetří náklady i na ohřev vody. Podle Nedvěda tak mohou roční úspory pro domácnost dosahovat částky až 25.000 korun. "Návratnost investice v rodinném domě s jednou koupelnou máme spočítanou již za pět let. Momentálně ale řešíme především nasazení do mokrých komerčních provozů, jako jsou bazény, sportovní centra, hotely nebo lázně, ale i třeba komerční developerské projekty, univerzitní objekty, ubytovny, internáty, sociální zařízení zaměstnanců podniků a podobně. V těchto provozech může být návratnost již za jeden až dva roky," uvedl Nedvěd. Záruka od výrobce na zařízení podle něj trvá pět let a může být o stejně dlouhou dobu prodloužena.

Podle statistik je průměrná denní spotřeba pro čtyřčlennou rodinu až 400 litrů vody. Nová technologie navíc podporuje trend šetření vody, který si vyžaduje měnící se klima a větší sucho.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist