https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-casti-moravskoslezskeho-kraje-je-vyhlasena-smogova-situace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V části Moravskoslezského kraje je vyhlášena smogová situace

1.1.2016 10:28 | OSTRAVA (ČTK)
Meteorologové na Nový rok kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili v části Moravskoslezského kraje smogovou situaci. Platí až do odvolání pro Ostravsko, Karvinsko a také Frýdecko-Místecko, kromě Třinecka. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
 

"Na některých stanicích reprezentativních pro uvedené území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech," informovali meteorologové.

Opatrní by tak měli být hlavně lidé s chronickými dýchacími potížemi, onemocněním srdce nebo starším osoby či malé děti. Těm se doporučuje, aby se při pohybu venku zdrželi větší fyzické námahy. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

"Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého," uvedli meteorologové.

Podle aktuálních hodinových koncentrací byla mezi 07:00 a 08:00 nejhorší situace ve Věřňovicích na Karvinsku, kde bylo naměřeno 505 mikrogramů na metr krychlový a situace tam byla hodnocena jako velmi špatná. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní. "Předpokládáme, že během dne budou v Moravskoslezském kraji hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu nadále místy nad hodnotou imisního limitu," uvedli meteorologové.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Rozptylové podmínky se tam obvykle zhoršují právě na podzim a v zimě po zahájení topné sezony. Kvalitu ovzduší kromě topení v domácnostech ovlivňuje i doprava a škodliviny z průmyslových podniků či sousedního Polska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist