https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-dubu-bojuji-s-premnozenymi-nutriemi-zakazali-i-jejich-krmeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém Dubu bojují s přemnoženými nutriemi, zakázali i jejich krmení

20.4.2021 01:31 | ČESKÝ DUB (ČTK)
Nutrie je v Česku nepůvodním druhem, původně ji lidé chovali pro maso a kožešinu, odtud se dostala do volné přírody.
Nutrie je v Česku nepůvodním druhem, původně ji lidé chovali pro maso a kožešinu, odtud se dostala do volné přírody.
Foto | fra298 / Flickr
S přemnoženými nutriemi bojují v Českém Dubu na Liberecku. Myslivci už dostali povolení k jejich odstřelu přímo ve městě. Radnice také zakázala krmení zvířat, lidé to ale nerespektují, řekl ČTK místostarosta Ondřej Fila (NEZ). Největší problémy měli zatím s nutriemi zahrádkáři, kterým loni na podzim zvířata zlikvidovala podstatnou část úrody. Právě na jejich popud se radnice začala problémem zabývat. Nutrie podle místostarosty škodí i v nedaleké Osečné nebo Lázních Kundratice.
 

Pro některé obyvatele Českého Dubu se loni nutrie staly atrakcí, pozorovat je mohli na potocích Rašovka a Ještědka jen pár kroků od náměstí. Hlavně rodiny s dětmi je tam chodily i krmit. "Další výskyt byl u restaurace U Adamů, kdy už ty nutrie z potoka vylézaly a chodily přímo k hostům, to jsem viděl i na vlastní oči," řekl místostarosta. Lidé si podle něj ale neuvědomují, že jde o hlodavce, kteří také šíří člověku nebezpečné nemoci, jako je salmonelóza, tularemie nebo leptospiróza, mají také cizopasníky. Po krmení nutrií navíc zůstávají zbytky, které lákají potkany.

Nutrie je v Česku nepůvodním druhem, původně ji lidé chovali pro maso a kožešinu, odtud se dostala do volné přírody, kde se rychle množí. Mladé mohou mít až třikrát do roka. Podle předsedy mysliveckého spolku Petra Heráka nemá v Česku nutrie přirozeného nepřítele, její populaci ale dokáže zredukovat mrazivá zima. Problémem podle něj je, že čím víc je lidé krmí, tím víc se množí. "Nám jako myslivcům tolik neškodí, i když tím, že spásají břehové porosty, tak nám likvidují hnízdiště divokých kachen," řekl Herák.

Svou činností nutrie devastují břehy a stávají se i agresivními, nebezpečné tak mohou být psům, ale také třeba malým dětem. Myslivce už podle Heráka volali i případům, kdy nutrie zalezly do kůlny u domu nebo zaútočily na psa. "Člověka se vůbec nebojí," potvrdil Tomáš Bína, kterému v zimě zvíře přišlo až k domu a bylo obtížné ho ze zahrady vyhnat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist