https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-stredohori-se-obnovuji-teplomilna-stanoviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém středohoří se obnovují teplomilná stanoviště

5.3.2019 10:03 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Na devatenácti hektarech se loni cíleně sekalo, na dalších devatenácti hektarech se páslo stádo ovcí a koz. Na snímku práce na Holém vrchu.
Na devatenácti hektarech se loni cíleně sekalo, na dalších devatenácti hektarech se páslo stádo ovcí a koz. Na snímku práce na Holém vrchu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přírodovědci v Českém středohoří obnovují teplomilná stanoviště. Z ploch odstraňují nálety a vysazují nové dřeviny, aby vytvořili prostor pro vzácné druhy rostlin a živočichů. Do projektu LIFE postupně investují přes 60 milionů korun. Informoval o tom Ondřej Nitsch z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Na devatenácti hektarech se loni cíleně sekalo, na dalších devatenácti hektarech se páslo stádo ovcí a koz. Nejrozsáhlejší zásahy provedli přírodovědci v sadech pod Lovošem, na vrchu Kočka a na Bílých stráních pod Košťálovem. Cílem prací bylo zlepšit prostor pro život druhů, jako jsou ještěrka zelená, přástevník kostivalový, saranče skalní, střevíčník pantoflíček, kavyl olysalý a koniklec otevřený.

Podporu poskytli přírodovědcům místní zemědělci. "Na svých pozemcích také řadu přírodě prospěšných projektů sami iniciují. Je patrné, že obyvatelům Českého středohoří není ochrana přírody lhostejná," uvedl Petr Kříž z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

Důležité jsou podle Kříže i zdánlivé drobnosti. "Třeba na vrchu Kalvárie byly vybudovány tři plazníky. Jsou to pevné dřevěné ohrady, ve kterých je nakupeno kamení, suché větve a sláma. Slouží plazům a obojživelníkům především jako zimoviště, ale jsou jimi využívány i jako skrýš před predátory. Pomáhají třeba kriticky ohrožené ještěrce zelené," uvedl Kříž.

Projekt LIFE míří i na veřejnost, pro kterou ochránci přírody pořádají přednášky a další akce. Na konci projektu by měl být navrácen příznivý stav 277 hektarů cenných teplomilných stanovišť. Tým projektu působí v devíti evropsky významných lokalitách zařazených do soustavy Natura 2000. K tomu je pečováno o deset menších míst, které umožňují migraci živočišným a rostlinným druhům napříč Českým středohořím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist