https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-svycarsku-chystaji-vylepseni-pro-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém Švýcarsku chystají vylepšení pro turisty

16.2.2017 10:30 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Turisté míří do parku i nyní, láká je pohled na přírodní ledopády.
Turisté míří do parku i nyní, láká je pohled na přírodní ledopády.
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko
Národní park České Švýcarsko pracuje před novou sezonou na opravách cest, chystá se další sanace skalního masivu, zpřístupněný by mohl být letos skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic. Turisté míří do parku i nyní, láká je pohled na přírodní ledopády. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.
 

Národní park České Švýcarsko na Děčínsku leží u hranice s Německem, která ho odděluje od tamního národního parku Saské Švýcarsko. Na německé straně minulý týden otevřeli nově upravenou budovu nádraží v příhraničním městě Sebnitz. Přepravu veřejnými prostředky hromadné dopravy propagují i správci v Česku, kde funguje vlaková linka na trase Rumburk - Krásná Lípa - Jedlová - Česká Kamenice - Děčín.

Turistická sezona v národním parku začíná tradičně o Velikonocích. "Pro letošek chystáme dokončení oprav České silnice (cyklotrasa z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic a dále do Německa), dokončení oprav cesty k Pravčické bráně v úseku Tři Prameny - rozcestí pod Pravčickou bránou, opravu cesty kolem Dolského mlýna (cyklotrasa zejména v úseku Královský smrk - Kamenická Stráň)," uvedl Salov.

Novinkou je připravované zpřístupnění skalního hrádku Falkenštejn u Jetřichovic. "Vybudování přístupového schodiště a vyhlídkové plošiny na vrcholu navíc přispěje k ochraně této kulturní památky," řekl mluvčí.

V národním parku se nadále průběžně sledují nestabilní skalní bloky. Loni správa vydala na sanaci 1,5 milionu korun. "Výdaje na zajištění skal nejsou plánovatelné a mohou mít velký rozptyl. Přistupujeme k nim jen v případě, že hrozí nebezpečí ohrožení života, zdraví nebo majetku," upozornil Salov.

V roce 2015 byl dokončen největší projekt, kterým bylo postavení bariér v oblasti Hřenska za zhruba 130 milionů korun. Skalní masiv nad silnicí první třídy 62 ve Hřensku byl sanován za 30 milionů korun. "Pro letošní rok víme, že bude třeba provést několik menších zásahů a tři větší, u nichž zabezpečení bude třeba zadat odborným firmám, náklady odhadujeme na dva miliony korun. Výčet nemusí být konečný, po oblevě se můžou objevit další nestabilní objekty," doplnil Salov.

V okrajových územích národního parku v okolí obce Doubice bylo možné letos potkat běžkaře. Hlavně o víkendech bývá plno v oblasti Brtníků a Krásnolipska, kde se tvoří ledopády. "Přesná čísla k dispozici nejsou, spíše odhadujeme, že během měsíce až měsíce a půl by počty mohly dosáhnout zhruba k desítce tisíc návštěvníků, což je na zimní měsíce hodně," uvedl Salov. "Každopádně většina návštěvníků čeká, až zima poleví. Pohyb po zledovatělých cestách a stezkách je velmi namáhavý," doplnil mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist