https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-se-loni-vyrobilo-350-000-jizdnich-kol-boom-zazivaji-hlavne-elektrokola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku se loni vyrobilo 350.000 jízdních kol. Boom zažívají hlavně elektrokola

31.7.2017 14:09 | PRAHA (ČTK)
Česko je 11. největším producentem běžných kol v EU.
Česko je 11. největším producentem běžných kol v EU.
V Česku se loni vyrobilo 350.000 jízdních kol, stejně jako o rok dříve. Země je 11. největším producentem běžných kol v EU a na ČR připadá tříprocentní podíl evropské výroby kol. Prodeje bicyklů včetně elektrokol v ČR klesly o devět procent na 350.000. Vyplývá to z aktuální zprávy The Association of the European Bicycle Industry.
 

Průměrná cena prodaného kola je v ČR 250 eur (6500 Kč), čtyřikrát méně než v Nizozemsku, které patří ke kolařským velmocím. Celkem je v ČR v odvětví zaměstnáno podle zprávy 2487 lidí.

Celkem se loni v EU výroba kol snížila o 3,7 procenta na 12,7 milionu. Je to ale druhý nejlepší výsledek od roku 2008. Kromě toho bylo v zemích unie vyrobeno 1,1 milionu elektrokol.

Změny v elektrické mobilitě v posledních deseti letech, které nejdříve ovlivnily jízdní kola, se podle zprávy v budoucnu dotknou dalších dopravních prostředků. "Technologie hliníkových slitin či karbonových kompozitních materiálů, stejně tak lehčích a výkonnějších baterií, které výrobci kol vyvíjeli poslední desetiletí, budou nepochybně zdrojem inspirace pro obdobné technologie, pro mj. elektrické mopedy či elektromobily," uvedla asociace.

Čeští výrobci loni vyrobili 80.000 elektrokol. V této kategorii patří Česku šesté místo v EU a sedm procent trhu. V tuzemsku se ale prodalo jen 15.000 e-kol. Hlavními trhy pro elektrokola jsou Německo s prodeji ve výši 605.000, Nizozemsko (273.000] a Belgie (168.000).

Jednatel společnosti ekolo.cz Jakub Ditrich dříve řekl, že Česko letos zažívá boom zájmu o elektrokola. V letošním roce se jich podle něj prodá až 50.000. Nové modely jsou lehčí a mají silnější baterie, prodlužuje se tak jejich dojezd. Výrobci uvádějí u nejprodávanějších modelů dojezd 60 až 120 km.

Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz se průměrná cena elektrokola v ČR pohybuje těsně pod 30.000 Kč. Mezi výrobce elektrokol v Česku patří například firma 4EVER ze Studénky či Bike Fun z Kopřivnice. Většina elektrokol se vyrábí v Číně.

Z prvního národního průzkumu mezi cyklisty a in-line bruslaři, který zorganizovala agentura CzechTourism, vyplynulo, že v Česku je téměř pět milionů cyklistů. Více než milion z nich spadá do kategorie aktivních cykloturistů a bikerů, kteří na kolech jezdí pravidelně.

Cyklovýlety patří v Česku k oblíbené formě trávení volna. Podle letos zveřejněného průzkumu agentur CzechTourism a Ipsos aspoň občas na cyklovýlety vyjíždí 72 procent dospělých Čechů, 85 procent z nich preferuje pohodovou cyklistiku.

V Česku se loni vyrobilo 350.000 jízdních kol, stejně jako o rok dříve. Země je 11. největším producentem běžných kol v EU a na ČR připadá tříprocentní podíl evropské výroby kol.
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist