https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-se-sazi-tisice-pametnich-lip-republiky-jako-oslava-100-vyroci-vzniku-ceskoslovenska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku se sází tisíce pamětních lip republiky jako oslava 100. výročí vzniku Československa

24.10.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Výsadba lípy republiky v Bedihošti u Prostějova.
Výsadba lípy republiky v Bedihošti u Prostějova.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Adam
Po celé zemi probíhají již od jara výsadby lip, které mají připomínat důležitý milník našich dějin – vznik samostatného československého státu. Nejvíce našich národních stromů bude vysazeno poslední říjnový víkend. Informuje o tom za organizátory akce Aleš Rudl.
 

Stalo se u nás tradicí zaznamenávat historické okamžiky výsadbou stromů, které pak nesou ono důležité poselství. Lípy na paměť vzniku republiky jsou u nás sázeny od roku 1918. Na čestných místech našich obcí a měst jich bylo dáno do země nejvíce v letech 1919, 1928, 1968, ale i v roce 1998.

V rámci projektu skupiny nadšenců Lípy republiky 1918 – 2018 byly již zmapovány stovky jubilejních stromů. „Na mnohé lípy se zapomnělo a ani s pomocí pamětníků a široké veřejnosti není snadné zachraňovat jejich jedinečný odkaz,“ říká organizátor projektu Lípy republiky 1918 – 2018 Aleš Rudl. Ke znovuobjevení mnohdy pomohly záznamy v kronikách či vzpomínky starousedlíků.

Letošní rok je též ve znamení nových výsadeb. V řadě sídel už lípy republiky zdárně rostou. Za všechny můžeme jmenovat například Čelákovice, Hodonín, Bezdružice, Staré Město pod Landštejnem, Králíky, Jince, Lubenec či Jíloviště. Aleje republiky můžeme najít v Králově Dvoře či Hlincích na Plzeňsku. Jinde se na slavnostní akty teprve chystají. Pomocníkem je web Lípy republiky 1918 – 2018 – www.lipyrepubliky.cz, kde jsou doporučení a návody, jak výsadbu připravit i jak daný strom označit, aby své poselství mohl hrdě sdělovat nám a našim potomkům. Na webu je rovněž celorepubliková databáze, do níž je možné všechny lípy zadávat.

Správně provedenou výsadbou vše zdaleka nekončí. Jen následnou péčí, zálivkou a respektem docílíme toho, aby se z voňavých květů lip a blahodárného stínu mohli těšit i naši následovníci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist