https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chropyni-znovu-zahnizdil-par-labuti-zpevnych-podruhe-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Chropyni znovu zahnízdil pár labutí zpěvných, podruhé v ČR

17.5.2018 00:35 | CHROPYNĚ (ČTK)
Na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku znovu zahnízdil pár labutí zpěvných. Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. V tuzemsku se občas objevují v době tahu nebo i vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 12 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě a která podruhé zahnízdila v Chropyni. / Ilustrační foto labutě zpěvné
Na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku znovu zahnízdil pár labutí zpěvných. Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. V tuzemsku se občas objevují v době tahu nebo i vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 12 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě a která podruhé zahnízdila v Chropyni. / Ilustrační foto labutě zpěvné
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marie Korbelová / Bird.cz
Na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku znovu zahnízdil pár labutí zpěvných. Stejně jako loni má čtyři mláďata, vylíhla se pravděpodobně minulý týden. Včera to řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Zámecký rybník je jediným místem v České republice, kde labutě zpěvné hnízdí. Poprvé se tak stalo loni.
 

"Jedno z mláďat se v pondělí ztratilo. Bylo nalezeno v zahradě u místních obyvatel, kteří nás o tom informovali. V úterý večer proto bylo vráceno k rodičům," uvedl Šafránek.

Labutě zpěvné podle něj hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. V tuzemsku se občas objevují v době tahu nebo i vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 12 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě a která podruhé zahnízdila v Chropyni. "Další labuť zpěvná se vyskytuje také na nedalekých Záhlinických rybnících," uvedl ornitolog.

Od labutí velkých se labuť zpěvná liší žlutě zbarveným zobákem. Hnízdící samice labutě zpěvné je navíc označena kroužkem a límcem s kódem 7R42. "Kroužek, který má labuť na noze, není při jejím pohybu po hladině vidět. Proto má kolem krku laké límec, díky kterému může člověk číslo snadno okem nebo dalekohledem odečíst. Límec je větší než krk, aby nebránil labuti v polykání při příjmu potravy," řekl Šafránek.

Labuť byla okroužkována v lednu 2006 na zimovišti v Německu, a to jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, je pro ornitology záhadou.

Nejoblíbenější rybníky této labutě jsou v Tovačově, Kojetíně a právě v Chropyni. Objevila se také na jižní Moravě, v Maďarsku i Polsku. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka.

Již v roce 2009 to podle Šafránka vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, k jejich zahnízdění však nakonec nedošlo. I v následujících letech se zajímala o samce labutí velkých. Až v únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu, který ale krátce nato uhynul. Dalšího samce potkala až předloni a v roce 2017 s ním poprvé zahnízdila v Chropyni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist