https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-adepti-bojovych-umeni-zapasi-s-byky-bez-usmrceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně adepti bojových umění zápasí s býky bez usmrcení Video

17.11.2018 00:46 (ČTK)
Na východě Číny mistři bojových umění provozují originální způsob býčích zápasů, aniž by zvíře usmrtili.
Na východě Číny mistři bojových umění provozují originální způsob býčích zápasů, aniž by zvíře usmrtili.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na východě Číny mistři bojových umění provozují originální způsob býčích zápasů, aniž by zvíře usmrtili. Složí na zem býka jen s pomocí holých rukou, píše agentura AFP.
 

Když stál jednadvacetiletý Li Čen poprvé před mohutným dospělým býkem, netvářil se příliš statečně. "Opravdu jsem měl strach. Byl to pořádný býk," říká.

Nebezpečí je velmi reálné. Zápasníci mohou skončit s nohou rozdrcenou vahou zvířete, mohou být pošlapáni či dokonce nabodnuti na rohy.

Ale Li Čen nakonec svůj strach překonal. Patří ke skupině sportovců praktikujících tuto disciplínu v Centru bojových umění Chaj-chua v Ťia-singu ležícím asi 100 kilometrů východně od Šanghaje.

Tradiční sport muslimského etnika Chuej je trnem v oku čínským ochráncům zvířat, podle nichž je toto představení formou krutosti vůči býkům.

Avšak šéf centra Chan Chaj-chua takovou kritiku odmítá. "Při našich býčích zápasech neteče krev a nejsou kruté" ve srovnání se španělskou koridou, kde býk zahyne, prohlašuje tento urostlý pětašedesátiletý muž.

Zvířata jsou přiváděna do amfiteátru, kde se představení pořádají pro turisty. Rohy a tlamu mají býci na provaze, aby nad nimi byla udržena kontrola. Hlavou býka se otáčí zprava doleva, aby dostatečně znervózněl. Poté vstupuje zápasník na scénu.

"Používáme naše hluboké znalosti bojových umění a jejich techniku, abychom skolili býka na zem, aniž bychom ho zranili," vysvětluje Chan Chaj-chua. Zápasník získává body pokaždé, když se mu podaří dostat zvíře na zem.

"Problém tkví v tom, že člověk a býk nemají stejnou váhu. Ale jakmile býka dobře poznáte, uvědomíte si, že není tak zlý," zdůrazňuje třiadvacetiletý Li Po.

Obratnost z bojových umění zápasník využije ve chvíli, kdy uchopí mohutný krk zvířete. Pošlapání se vyhýbá sérií drobných kroků. Zvířata vypadají jakoby bez zájmu, nebo jsou rozzuřená, padají na zem, nebo se snaží utéci nejbližším východem.

Chan Chaj-chua je uznáván úřady jako nositel nehmotného kulturního dědictví. Každoročně pořádá soutěže v této formě zápasů s býky. Ty podle něho přitahují sportovce z různých disciplín: smíšená bojová umění, judo nebo taekwondo.

Chan doufá, že se tato disciplína dostane na olympijské hry. "Zápas s býkem odráží inteligenci a techniku zápasníka. Umožňuje samozřejmě rovněž rozvíjet sílu a vyzkoušet si odvahu. Bylo by úžasné, kdyby se tato disciplína mohla stát olympijským sportem," dodává Chan Chaj-chua.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist