https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-odskodni-chovatele-exotickych-zvirat-pokud-skonci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně odškodní chovatele exotických zvířat, pokud skončí

20.5.2020 00:25 | PEKING (ČTK)
Čína v reakci na šíření koronaviru v minulých měsících zakázala prodej divoce žijících a exotických zvířat na jídlo. / Ilustrační foto
Čína v reakci na šíření koronaviru v minulých měsících zakázala prodej divoce žijících a exotických zvířat na jídlo. / Ilustrační foto
Foto | Ryan Hock / Flickr
Čínská provincie Chu-nan jako první v zemi nabídla lidem, kteří chovají exotická zvířata na maso, že jim vyplatí odškodné, pokud dobrovolně ukončí svou činnost. Právě z čínského tržiště, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata, se podle názoru řady expertů rozšířil do světa nový typ koronaviru. Informoval o tom včera deník The Guardian.
 

Úřady v provincii Chu-nan v pátek zveřejnily plán, jehož cílem je přesvědčit chovatele exotických zvířat, aby přešli na tradičnější odvětví, jako je chov dobytka, pěstování čaje, ovoce a zeleniny či bylin užívaných v čínské medicíně.

Podle listu The Guardian úřady nabízejí chovatelům kompenzace. Ti tak za jeden kilogram kobry, chřestýše či užovky dostanou 120 jüanů (425 Kč), za kilogram hlodouna čínského 75 jüanů (265 Kč). Cibetka, která patrně stojí za rozšířením nemoci SARS způsobené jiným typem koronaviru před 20 lety, má hodnotu 600 jüanů (2100 Kč) za kus. Úřady rovněž chtějí zajistit chovatelům další finanční a jinou podporu, včetně přeškolení.

Agentura AFP včera napsala, že podobný program počítající s odškodněním chovatelů exotických zvířat představila již i provincie Ťiang-si. Chu-nan i Ťiang-si sousedí s provincií Chu-pej, v jejíž metropoli Wu-chanu se koncem loňského roku nový koronavirus SARS-CoV-2 objevil poprvé. S nemocí covid-19, kterou způsobuje, od té doby ve světě zemřelo přes 300.000 lidí.

Organizace bojující za práva zvířat Humane Society International (HSI) uvedla, že Chu-nan a Ťiang-si patří k nejvýznamnějším čínským provinciím, co se týče chovu exotických zvířat. Obchod s těmito zvířaty v Číně má podle odhadů hodnotu 520 miliard jüanů (1,8 bilionu Kč) a zaměstnává 14 milionů lidí, píše agentura AFP.

Čína v reakci na šíření koronaviru v minulých měsících zakázala prodej divoce žijících a exotických zvířat na jídlo. Nadále je ale legální prodávat je na výzkum, tradiční čínskou medicínu, či pokud jsou určeny pro zábavu.

Podle vědeckých poznatků jsou původním zdrojem nového koronaviru SARS-CoV-2 netopýři. Z netopýra na člověka se virus patrně přenesl přes nějakého mezihostitele, mohl jím být například chráněný luskoun, jehož maso se v Číně považuje za delikatesu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist