https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-by-bylo-mozne-vyrobit-dvojnasobek-suroviny-pro-bionaftu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR by bylo možné vyrobit dvojnásobek suroviny pro bionaftu

2.3.2003 15:07 | PRAHA (ČIA)
Až 140 tisíc tun metylesteru řepkového oleje (MEŘO) ročně by bylo možné uplatnit na tuzemském trhu v případě, že by stát změnil systém využití této suroviny v pohonných hmotách. Informoval o tom generální ředitel dominantního tuzemského výrobce MEŘO František Janů z akciové společnosti Setuza.
 

V současné době se míchá 31 procent MEŘO a 69 procent klasické nafty na takzvanou bionaftu. Protože je však vzniklá směs dražší než normální nafta, musí se její produkce dotovat. Dotace přitom ročně činí více než miliardu korun, potřeba MEŘO v současném systému je zhruba 70 tisíc tun. "Pokud by se ale MEŘO přidávalo do pěti procent povinně do klasické nafty, odpadla by potřeba výrobu MEŘO dotovat a vyrobit by se mohlo až dvojnásobné množství této suroviny," domnívá se Janů. Upozornil přitom, že takový systém funguje ve většině zemí EU.

Objem využití MEŘO je přitom důležitý pro odbyt tuzemské řepky a celkový objem nepotravinářského využití zemědělské produkce. V praxi by to znamenalo při uspokojení potřeb zpracovatelského průmyslu a výrobců krmných směsí možnost ročně pěstovat řepku na 350 tisících hektarech půdy. To by zajišťovalo perspektivu produkce řepky v ČR.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist