https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-by-letos-mohly-pribyt-dva-narodni-geoparky-nyni-je-jich-10
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR by letos mohly přibýt dva národní geoparky, nyní je jich 10

10.1.2019 07:15 | PRAHA (ČTK)
V Česku by letos mohly vzniknout další dva národní geoparky. Jedním by mohl být Barrandien.
V Česku by letos mohly vzniknout další dva národní geoparky. Jedním by mohl být Barrandien.
V Česku by letos mohly vzniknout dva národní geoparky - Geopark Barrandien a Geopark Královská Šumava. Počet těchto geologicky cenných území by se tak rozšířil na 12. Geopark Barrandien, který se rozkládá od Prahy až za Plzeň, by se navíc mohl stát největším domácím národním geoparkem. O prohlášení geoparků bude rozhodovat příslušná rada v květnu nebo v září, sdělil manažer Ekologického centra Orlov Luboš Gardoň.
 

Smyslem vyhlášení geoparků není ochrana přírody a krajiny, jako je to u národních parků. Geopark zahrnuje lokality zvláštního geologického významu, ale i historické a kulturní prvky podporující rozvoj a návštěvnost oblasti.

Na území Barrandienu se nacházejí například pozůstatky sedimentace prvohor, ale i mnoho přírodních a historických památek. "V geoparku se nacházejí stopy více než tisíce milionů let vývoje země, keltská oppida, hrady a zámky. Dvě třetiny míst z Českých bájí a pověstí najdeme právě tady," řekl Gardoň. Barrandien nabízí přes 70 lokalit, muzeí, expozic, skanzeny a mnoho dalších aktivit pro místní i návštěvníky. Ty je potřeba jednotně koordinovat a propagovat.

Geopark Barrandien se rozléhá mezi Prahou, Příbramí, Plzní a Rakovníkem a jeho rozloha je 4251 kilometrů čtverečních.

Aby geopark získal označení "národní geopark", musí umožňovat vzdělávání veřejnosti, probouzet její zájem o daném území a podporovat jeho rozvoj. Ve spolupráci s kraji plánují organizace jednotné marketingové aktivity, komentované prohlídky, vzdělávací materiály a programy pro návštěvníky z celé republiky. Příkladem může být interaktivní mobilní aplikace, která turistovi ukáže, jak vypadalo určité místo kupříkladu v době prvohor.

Barrandien se chce ucházet také o označení "globální geopark UNESCO". Rozhodnutí by v ideálním případě mohlo padnout do tří let. "V Česku má zatím tento titul pouze Český ráj," doplnil Gardoň, jehož ekologické centrum podalo nominaci na jaře 2018.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist