https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-by-mely-pribyt-dve-desitky-stanic-na-cng-nyni-jich-je-165
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR by měly přibýt dvě desítky stanic na CNG, nyní jich je 165

3.4.2018 05:55 (ČTK)
Ministerstvo dopravy na projekty stavby CNG stanic uvolní z Operačního programu Doprava (OPD) až 50 milionů korun. Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s vybudováním 200 CNG plnicích stanic do roku 2020. / Ilustrační foto
Ministerstvo dopravy na projekty stavby CNG stanic uvolní z Operačního programu Doprava (OPD) až 50 milionů korun. Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s vybudováním 200 CNG plnicích stanic do roku 2020. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do roku 2021 by měli mít řidiči v České republice k dispozici zhruba dvě desítky nových plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG) pro vozidla osobní i nákladní dopravy. Stát jejich vybudování podpoří z evropských dotací. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Dosud je v Česku v provozu 165 těchto stanic.
 

"V oblasti CNG plnících stanic pro osobní vozidla je na tom již Česká republika poměrně dobře, postrádáme však více CNG stanic, které by umožňovaly rovněž plnění vozidel nákladní dopravy. Tento dotační program by měl tento stav změnit," uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Ministerstvo dopravy na projekty stavby CNG stanic uvolní z Operačního programu Doprava (OPD) až 50 milionů korun.

Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, počítá s vybudováním 200 CNG plnicích stanic do roku 2020. Podle ministerstva by se měl tento cíl povést naplnit.

Vedle CNG plnicích stanic chce ministerstvo dopravy podpořit také výstavbu plnících stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) a vodík. Záměry ministerstva navazují na zahájenou podporu projektů, které jsou zaměřeny na výstavbu páteřní sítě rychlodobíjecích stanic a doplňkové sítě běžných dobíjecích stanic pro elektromobily. Celkem má ministerstvo na dotační program pro podporu infrastruktury pro alternativní paliva v operačním programu vyčleněno 1,2 miliardy korun.

Zájemci o podporu svého projektu mohou podávat své žádosti od dnešního dne do 17. srpna letošního roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist