https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-bylo-vysetreno-pres-200-tisic-krav-na-bse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR bylo vyšetřeno přes 200 tisíc krav na BSE

2.7.2002 15:52 | PRAHA (ČIA)
Do poloviny letošního roku, konkrétně k datu 30. června 2002, bylo v ČR vyšetřeno již 205 073 vzorků mozku skotu, stále pouze se dvěma pozitivními nálezy. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Z uvedeného počtu bylo za státní prostředky testováno 190 818 krav. "Rozdíl mezi oběma čísly je způsoben tím, že než bylo rozhodnuto vyšetřovat všechny kusy přes 30 měsíců, některé masokombináty vyšetřovaly v prvních měsících všechna porážená zvířata," uvedl Duben. Veškerá vyšetření se podle jeho slov provádějí ve Státních veterinárních ústavech v Praze, Jihlavě a Olomouci. Zmíněné dva pozitivní nálezy se týkaly dvou kusů zhruba šest let starých krav testovaných loni v červnu a srpnu.

"I nadále lze říci, že se potvrdila úvaha SVS, že v ČR nelze očekávat více zjištění případů nemoci šílených krav než u několika jednotlivých kusů. Skoro by se chtělo říci, že by tento sporadický výskyt mohl potvrdit jednu z hypotéz, že v případě jednotlivých výskytů může jít o spontánní onemocnění. To však nelze nikterak ani potvrdit, ani vyvrátit," dodal Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist