https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-jsou-pojistena-dve-procenta-domacich-mazlicku-proti-zapadni-evrope-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR jsou pojištěná dvě procenta domácích mazlíčků, proti západní Evropě méně

8.8.2021 00:30 | PRAHA (ČTK)
Svého domácího mazlíčka má v Česku podle statistik v podstatě každá druhá rodina. V tuzemsku žije přes dva miliony psů a přes jeden milion koček.
Svého domácího mazlíčka má v Česku podle statistik v podstatě každá druhá rodina. V tuzemsku žije přes dva miliony psů a přes jeden milion koček.
Licence | Volné dílo (public domain)
V ČR jsou pojištěná pouze dvě procenta domácích mazlíčků, ve srovnání se západní Evropou tak tuzemští majitelé psů a koček poměrně výrazně zaostávají. Za veterinární péči přitom běžně zaplatí desítky tisíc korun. Situace se podle expertů v nejbližší době zřejmě změní, neboť výhody pojištění začínají podle statistik v Česku objevovat především ženy. ČTK to řekl Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která se na tento druh pojištění specializuje.
 

Svého domácího mazlíčka má v Česku podle statistik v podstatě každá druhá rodina. V tuzemsku žije přes dva miliony psů a přes jeden milion koček. "Celkově jsou v ČR pojištěna asi dvě procenta domácích mazlíčků," řekl dále ČTK Moravec.

Situace v okolních zemích se podle něho značně liší. Zatímco na Slovensku a v Polsku je tento podíl prakticky nulový, v Německu je to podle jeho odhadu šest procent a v Rakousku tři procenta. Nejvíce pojišťují své domácí mazlíčky v EU Švédové, a to ze 70 procent. Následují Britové, kde je podíl pojištěných domácích zvířat 55 procent.

Nejčastěji lidé v ČR pojišťují psy, a to v 95 procentech. Zbývajících pět procent připadá na kočky. "Ochota investovat do zdraví kočky je obecně nižší než u psů. Náklady proti psovi jsou sice v průměru nižší, ale majitelé koček se častěji mylně domnívají, že pokud mají kočku doma, tak je vůči nemocem imunní," uvedl Moravec. Péče o zvíře je pak většinou na zodpovědnosti žen, které řeší tři čtvrtiny sjednaných pojištění.

Pojištění nákladů na veterinární léčbu psa, kočky či fretky nabízí i Česká podnikatelská pojišťovna, která podle mluvčí Renaty Čapkové eviduje pravidelný nárůst v řádu stovek kusů pojistných smluv ročně. Pojištění mazlíčka zajistí pro případ nahodilých událostí, jakým je úraz nebo náhlé onemocnění. Pojištěné nejsou náklady související s porodem a zmetáním, kosmetickými zákroky a vadami neohrožujícími život. Pojištění se dále nevztahuje na preventivní veterinární prohlídky, očkování, čipování, tetování, dědičné a vrozené vady apod.

Náklady na zdravotní péči o psa nebo kočku běžně mohou za celý život zvířete šplhat do stovek tisíc korun. "Pokud máte štěstí a zvíře je celý život zdravé, ročně se budou náklady na zdraví pohybovat v řádu tisíců korun. V tom je zahrnuté očkování, odčervení, antiparazitické obojky, preventivní prohlídky, zubní hygiena. Pokud patříte mezi 40 procent těch, kteří štěstí nemají, budou se náklady na veterináře pohybovat mezi 5000 až 20.000 Kč ročně. U středního plemene to může být za život až 200.000 korun," vypočetl Moravec.

Mezi náročnou péči přitom řadí onemocnění rakovinou, ortopedické operace jako luxace pately, ruptura vazů, artritida, jakoukoliv léčbu vyžadující pokročilou diagnostiku magnetickou rezonancí nebo sérií specializovaných laboratorních vyšetření. "Mezi majiteli panuje naprosto mylná představa, že největší náklady jsou v případě úrazů, ale není tomu tak. Často se do úrovní nad 50.000 korun vyšplhají i dermatologické nebo gastro potíže," upozornil Moravec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist