https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-pripada-jeden-automobil-na-necele-tri-obcany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR připadá jeden automobil na necelé tři občany

17.10.2001 15:33 | PRAHA (ČIA)
Česká republika se svými 2,99 obyvatele na jeden osobní automobil patří mezi motoristicky vyspělejší země střední a východní Evropy, lepší poměr dosahuje pouze Slovinsko (2,30), naopak například Polsko je za ČR s hodnotou 3,97. Ve srovnání se zeměmi západní Evropy je však ČR zařazena až mezi Portugalskem (2,40) a Řeckem (3,21). Nejméně obyvatel na jeden osobní automobil v Evropě připadá v Itálii (1,55), dále v Německu (1,63) a Rakousku (1,64). Vyplývá to z údajů, které ČIA poskytl ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.
 

Podle údajů zpracovaných tímto sdružením z řady zahraničních a domácích zdrojů připadalo v roce 2000 v zemích západní Evropy na jeden osobní automobil v průměru 1,76 obyvatele. V zemích střední a východní Evropy to bylo 7,25 obyvatele, v Asii (včetně Pacifické oblasti avšak mimo Japonsko) činil tento poměr 62,50 (v Číně 250 a v Indii 125).

Naopak v USA to bylo 1,10 obyvatele na jeden osobní automobil, v Kanadě 1,42, v Austrálii 1,73 a v Japonsku 2,06. V zemích střední a jižní Ameriky je takto definovaný stupeň motorizace v rozmezí od pěti (Argentina, Mexiko) do devíti (Brazílie) obyvatel na jeden osobní automobil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist