https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-se-loni-vypestovalo-55-tisice-tuny-chmele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR se loni vypěstovalo 5,5 tisíce tuny chmele

24.3.2004 15:08 | PRAHA (ČIA)
Celková produkce českého chmele dosáhla v loňském roce hodnoty 5,527 tisíce tun, a byla tak o 18 procent nižší než v roce 2002. I přes tento pokles však chmelaři hodnotí rok 2003 kladně, neboť se mírně snížila plocha, na které se chmel pěstuje, a naopak se zvýšila produkce nových českých odrůd chmele. Na dnešním setkání s novináři to prohlásil předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler.
 

Podle jeho slov je na světových trzích přetlak nabídky chmele, a o to důležitější je, že se v ČR podařilo stabilizovat plochu pro pěstování chmele na zhruba šesti tisících hektarech. Pokud jde o jednotlivé oblasti, kde se chmel v ČR pěstuje, dařilo se loni nejvíce Tršické oblasti. Naopak největší propad zaznamenala Žatecká oblast.

Jak dále Pázler uvedl, český chmel se z více než 80 procent vyváží zejména do Japonska. Pouhou pětinu celkové produkce spotřebovávají domácí pivovary. ČR je hned po sousedním Německu druhým největším producentem chmelu v Evropě.

Pázler se rovněž vyslovil pro urychlené vyrovnání státních dotací chmelařům, které dostávají pěstitelé této suroviny v ostatních zemích EU a v ČR. "U nás zatím tyto dotace dosahují hodnoty 35 až 38 procent obvyklé míry v zemích Evropské unie," upozornil Pázler. Dodal však zároveň, že státní dotace pro pěstitele chmele v Evropě se oproti současnému stavu asi mírně sníží.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist