https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-decine-se-zatim-uprchle-opice-nepodarilo-chytit-zoo-nastrazila-klec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Děčíně se zatím uprchlé opice nepodařilo chytit, zoo nastražila klec

14.6.2023 21:32 | DĚČÍN (ČTK)
Foto | František Šťastný / Wikimedia Commons
Uprchlou skupinu makaků chocholatých z děčínské zoo se stále nepodařilo odchytit. Z výběhu unikli poté, co někdo v pondělí večer poškodil elektrický ohradník. Policie možného pachatele zadržela. Zoo dnes nainstalovala odchytovou klec v blízkosti areálu, ke kterému mají opice tendenci se vracet. Zoologové nabádají k opatrnosti a vyzývají veřejnost, aby o pohybu makaků případně informovala zoo, která to uvedla na sociálních sítích.
 

Z výběhu uteklo devět zvířat, dvě se podařilo chytit a jedna samice zůstala v areálu zoo. Mimo areál se pohybuje šest opic. Pokud zvíře kdokoliv uvidí, může volat na telefonní čísla 603 249 680 nebo 605 866 686.

"Opravdu moc prosíme o minimální pohyb lidí v celé oblasti Pastýřské stěny, žádní psi na volno a v žádném případě opice nekrmit. Potrava je jedním z faktorů, který by je mohl nalákat do odchytové klece, případně přímo do jejich výběhu," uvedla dnes zoo v příspěvku na facebooku. Klec zapůjčil zoologické zahradě Lesní úřad Děčín, v jednání je nalíčení další klece, kterou chtějí chovatelé nainstalovat ve čtvrtek.

Šestičlenná tlupa se během dneška rozdělila. "Zaznamenali jsme jednu tříčlennou skupinu, během dne byla viděna i dvojice nebo jednotlivci. Během krátké chvíle se makakové dokáží přesunout o stovky metrů," popsali zástupci zoo s tím, že jejich nalezení a případné uspání je proto velmi komplikované. Terén je navíc nebezpečný.

Policie vyšetřuje muže, který je podezřelý, že poničil elektrický ohradník, čehož zvířata využila k útěku. Policie přijala oznámení od děčínských strážníků o tom, že pátrají po neznámé osobě, která zřejmě po zavírací době v zoo poškodila elektrický ohradník z výběhu opic, a to v pondělí kolem 21:00. Asi o půl hodiny později vypátrali strážníci podezřelého u nedaleké restaurace na Pastýřské stěně. Na člověka u objektu upozornil policista v civilu. Policie následně zadržela dvaačtyřicetiletého muže, kterého umístila do policejní cely. Test na přítomnost drog v těle u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist