https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dilli-se-znovu-otevrou-skoly-kvalita-ovzdusi-se-v-metropoli-zlepsila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dillí se znovu otevřou školy, kvalita ovzduší se v metropoli zlepšila

25.11.2021 00:12 | DILLÍ (ČTK)
Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa a pravidelně bojuje se zimním smogem.
Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa a pravidelně bojuje se zimním smogem.
V Dillí se po více než dvou týdnech znovu otevřou školy. V hlavním městě Indie se totiž zlepšila kvalita ovzduší, hodnoty škodlivin už nedosahují nebezpečné úrovně, uvedla agentura AFP. Kvůli velkému znečištění úřady omezily některé hospodářské činnosti, fungování úřadů a dočasně uzavřely pět uhelných elektráren.
 

"Základní a střední školy a další vzdělávací instituce znovu otevřou v pondělí," uvedl ministr životního prostředí pro oblast hlavního města Gopal Rai. Do kanceláří se také vrátí zaměstnanci veřejných úřadů. Místo osobní dopravy by ale měli používat tu hromadnou. Už dříve vláda povolila stavební činnost.

V první polovině listopadu v Dillí koncentrace jemného polétavého prachu PM2,5 vystoupala až na 500 mikrogramů na metr krychlový, což je dvacetkrát více, než kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Kvalita ovzduší se podle úřadů v posledních třech dnech zlepšila. Index kvality ovzduší (AQI) se v polovině listopadu dostal k nejhorší hodnotě 500 a posléze klesl pod limit 400, který představuje stupeň nebezpečí.

Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa a pravidelně bojuje se zimním smogem. Mezi velké znečišťovatele v tomto ročním období patří farmáři, kteří vypalují půdu po sklizni a připravují ji na další sezonu. Kromě toho v zimě zhoršují kvalitu ovzduší zplodiny z automobilů, průmyslové emise nebo i petardy, které se hojně používají při festivalech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist