https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-divoke-prirode-je-poslednich-600-ibisu-skalnich-zoologicke-zahrady-se-je-snazi-zachranit-vypoustenim-odchovancu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V divoké přírodě je posledních 600 ibisů skalních. Zoologické zahrady se je snaží zachránit vypouštěním odchovanců

20.1.2018 13:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Volní ibisi skalní na vypouštěcí voliéře.
Volní ibisi skalní na vypouštěcí voliéře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ibisi skalní byli v minulosti běžní jak v severní Africe a na Středním východě, tak i v Evropě. Vídat jste je mohli ve Švýcarsku, Německu, Španělsku, Rakousku či Itálii. Pytláci, otrávené návnady, ztráta přirozeného prostředí, insekticidy v zemědělství a elektrická vedení mohou za to, že v přírodě zůstává jen 600 volně žijících ptáků, což ibisy řadí mezi nejohroženější druhy. Ostravská zoo je zapojená do záchranného programu. Minulý týden se dva ibisi vylíhlí v Ostravě dostali na svobodu. Mají podpořit divokou populaci vzácných ptáků.
 

Tři mladí ibisi skalní byli na jih Španělska převezeni už na začátku listopadu, aby se aklimatizovali. „Samotné vypouštění spočívající v otevření voliéry probíhalo v ranních hodinách ve třech po sobě následujících dnech v lednu letošního roku," vysvětluje Adéla Obračajová, zooložka z ostravské zoo. Minulý týden byli dva z nich vypuštěni do volné přírody. Jedna samička zůstane ve Španělsku na chov.

Ptáci byli vypuštěni ve skupinách – první den deset ptáků, druhý den čtrnáct a třetí den třináct ibisů. "Z našich ptáků byli vypuštěni pouze samec a jedna samice, druhá samička zůstala v chovatelské základně projektu, protože představuje novou krev do chovu,“ říká Obračajová. Celkem bylo vypuštěno 37 mladých ibisů, kteří pocházeli ze sedmi evropských zoologických zahrad. Dva z ptáků byli vybaveni vysílačkou kvůli následnému monitoringu.

Ibisi vylétávají z voliéry.
Ibisi vylétávají z voliéry.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ve volné přírodě dnes žije pouhých 500-600 jedinců, čímž se tito ptáci řadí k nejohroženějším druhům na světě. V Červeném seznamu je tento druh zařazen v kategorii kriticky ohrožený. 95 % světové populace dnes žije v Souss-Massa National Park and Tamri v Maroku, necelá stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku, zbytková populace (jen cca 5 ptáků) v Sýrii je pravděpodobně již vyhubená.

„Díky repatriačním snahám ve Španělsku a v Rakousku se malé populace těchto krásných ptáků znovu vyskytují i v Evropě. Mezi lety 2004 a 2009 bylo v rámci projektu vypuštěno celkem 190 ibisů skalních a vypouštění stále pokračuje. Mortalita vypuštěných mladých ptáků je vysoká, přesto se však v roce 2008 vytvořil první hnízdní pár a v oblasti se v roce 2011 vytvořila malá, nezávislá a nemigrující kolonie,“ doplňuje Adéla Obračajová.

Do záchranného repatriačního projektu Proyecto eremita zaštiťovaného ZooBotanico de Jerez ve Španělsku a odborem životního prostředí andaluské regionální vlády Junta de Andalucia, se ostravská zoologická zahrada se zapojila v loňském roce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist