https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dobe-pandemie-narostla-v-kanade-poptavka-po-psech.vyuzivaji-toho-podvodnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V době pandemie narostla v Kanadě poptávka po psech. Využívají toho podvodníci

9.12.2020 11:30 | TORONTO (ČTK)
V souvislosti s pandemií covidu-19 po celé zemi poptávka po domácích zvířatech prudce vzrostla. Zároveň je k dispozici méně štěňat, neboť je omezený přístup k veterinární službě a inseminaci. Úřad na ochranu spotřebitelů soudí, že asi 80 procent internetových inzerátů na prodej domácích zvířat je podvodných.
V souvislosti s pandemií covidu-19 po celé zemi poptávka po domácích zvířatech prudce vzrostla. Zároveň je k dispozici méně štěňat, neboť je omezený přístup k veterinární službě a inseminaci. Úřad na ochranu spotřebitelů soudí, že asi 80 procent internetových inzerátů na prodej domácích zvířat je podvodných.
Foto | abuakel / Flickr.com
Vicki McKenzieová se po čtyřech letech neúspěšného čekání na asistenčního psa pro svou dcerku postiženou paralýzou obrátila na internet, aby získala vzácnost, čistokrevného psa v době pandemie, ale narazila na podvodníky, píše agentura AFP. Za karantény byl inzerát na prodej labradorského retrívra na internetových stránkách Canadapups.com podvod. Paní McKenzieová přišla o 300 kanadských dolarů (5107 Kč).
 

Její jedenáctiletá dcera Océane nebyla k utišení. "Stále plakala," vzpomíná paní McKenzieová. "Protože Océane nemluví a nemůže běhat, je pro ni obtížné navázat kontakt s jinými dětmi," vysvětluje.

Od začátku tohoto roku uvázly v sítích podvodníků v Kanadě stovky lidí shánějících domácí zvíře. V souvislosti s pandemií covidu-19 po celé zemi poptávka po domácích zvířatech prudce vzrostla. "Mnoho lidí, z nichž mnozí pracují z domova, by si chtělo koupit štěně, aby nebyli tak osamělí a zpříjemnili si v době pandemie život," uvádí Jessi St-Cyrová, mluvčí federální agentury na ochranu spotřebitelů. Zároveň je ale k dispozici méně štěňat, neboť je omezený přístup k veterinární službě a inseminaci.

V Torontu obdržel útulek Humane Society, který je každoročně útočištěm pro zhruba 3000 zvířat, od jara více než 10 000 žádostí. "Zájem o zvířata také roste s blížícími se Vánocemi," říká mluvčí sdružení Hannah Sotropová.

Podle chovatelky psů Carol Bodnieksové čekají nyní lidé požadující čistokrevného psa více než dva roky. "Běžně mi kvůli psu telefonuje dva až sedm žadatelů měsíčně, zatímco dnes jich je sedm až 15 denně," uvádí.

V důsledku vysoké poptávky rostou ceny a také počet podvodů. Adopce zvířete je nyní oblíbeným terčem podvodů na internetu. Policie v Torontu dokonce v říjnu informovala o dvou případech, kdy štěňata ukradli ozbrojení lupiči.

"Mnoho lidí se setká s podvodníky, kteří publikují inzeráty na prodej zvířat, která neexistují a která zájemce nikdy nedostane," pokračuje Jessi St-Cyrová z federální agentury na ochranu spotřebitelů.

Podvodníci většinou pod záminkou sanitárních restrikcí žádají své oběti, aby za zvíře zaplatily předem. Zvíře však nikdo nikdy neuvidí.

Potenciální kupci tak přišli podle kanadských úřadů každý v průměru o 1000 kanadských dolarů (17 000 Kč).

Úřad na ochranu spotřebitelů soudí, že asi 80 procent internetových inzerátů na prodej domácích zvířat je podvodných. Jde nejčastěji o jorkšírské teriéry nebo francouzské buldočky. Podvodníci používají tisíce taktik, a když jsou odhaleni, ještě jsou pobouřeni.

Rodina McGowana Weddiga z města Guelphu v provincii Ontario naletěla podvodníkům, když si chtěla pořídit své první štěně. Odpověděli na internetový inzerát a dostali dokumenty, které vypadaly zcela regulérně, vzpomíná Weddig.

"Bylo by to naše první štěně. Rozčílil jsem se. Prožíváme pandemii a někteří lidé podvádějí ostatní. Už nikomu nevěřím," říká Weddig.

Rodiny paní McKenzieové a pana Weddiga nakonec štěně našly. "Skončilo to dobře," říká paní McKenzieová, zatímco si Océane hraje s mladým skotačícím německým ovčákem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist