https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-g-jenikove-vysadi-lide-28-rijna-100-lip-pomohou-tim-i-detem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Golčově Jeníkově vysadí lidé 28. října 100 lip, pomohou tím i dětem

11.9.2018 00:16 | GOLČŮV JENÍKOV (ČTK)
Sto stromů 28. října vysázejí lidé, kteří zároveň nějakým dílem finančně přispěli tamním organizacím pracujícím s dětmi. / ilustrační foto
Sto stromů 28. října vysázejí lidé, kteří zároveň nějakým dílem finančně přispěli tamním organizacím pracujícím s dětmi. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Golčův Jeníkov získá při příležitosti oslav letošních 100 let republiky lipovou alej. Sto stromů 28. října vysázejí lidé, kteří zároveň nějakým dílem finančně přispěli tamním organizacím pracujícím s dětmi. O akci 100 let - 100 lip byl mimořádný zájem, lidé si stromy zamluvili během deseti dní. Včera to řekl koordinátor akce Martin Kratochvíl.
 

"Mile nás to překvapilo. Lidé skutečně chtěli pomoci přírodě, být součástí oslav a pomoci pak samozřejmě ještě dětem," řekl. Nápad vychází z oslav při vzniku Československa, kdy obyvatelé na počest republiky vysázeli tisíce lip.

Organizátoři chtěli v první řadě oslovit místní. Informaci o sázení aleje dostali 20. srpna do schránek obyvatelé města a místních částí, celkem asi 1000 domácností. Na sociální sítě se projekt dostal později. Patroni stromu měli poslat alespoň 900 korun, z nichž 800 je na pořízení stromu. O zbývající částku se podělí organizace pracující s dětmi. Lidé často dali tisícikorunu, ale i 1500 nebo 2000 korun. Na akce pro jeníkovské děti a mládež se tak sešlo 37.000 korun.

Alej bude lemovat polní cestu v lokalitě Na rozlámané, od odbočky na Římovice. Zastupitelé města v červnu rozhodli o tom, že pozemek skautům zapůjčí, následně stromy přejdou do majetku obce. Radnice se zároveň postarala o vytyčení hranic cesty.

Poslední říjnovou neděli budou patroni sázet do připravené jámy lípy vysoké dva tři metry. Jejich děti mohou stromek ozdobit a ke kořenům v pouzdru uložit upomínkové předměty. Neměly by být z kovu, kvůli hledačům pokladů. Akci zastřešuje Junák - český skaut, středisko Bobříci z Havlíčkova Brodu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist