https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-grebovce-budou-pokaceny-dva-jehlicnany-napadene-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské Grébovce budou pokáceny dva jehličnany napadené kůrovcem

18.3.2021 12:03 | PRAHA (ČTK)
Na území Prahy 2 jde o několikátý výskyt kůrovce. Kácet už musela radnice v minulosti v Riegrových sadech i Grébovce.
Na území Prahy 2 jde o několikátý výskyt kůrovce. Kácet už musela radnice v minulosti v Riegrových sadech i Grébovce.
Foto | VitVit / Wikimedia Commons
V pražských Havlíčkových sadech, známých jako Grébovka, budou muset být pokáceny dva jehličnany, které napadl kůrovec. Zároveň odborníci zkontrolují další stromy nejen v Grébovce, ale ve všech parcích v Praze 2. ČTK to sdělila mluvčí radnice Andrea Zoulová. Kvůli kůrovci musela městská část kácet také loni a na dalších místech se s ním potýkaly také Lesy hlavního města.
 

Kůrovec napadl borovici černou pod dětským hřištěm U Štiky a modřín opadavý u Grotty, kde zaměstnanci radnice nalezli larvy brouka a v lýku chodbičky a cestičky. "Obě napadené dřeviny je nutno nyní pokácet a dřevní hmotu spálit, aby se tak zabránilo dalšímu šíření. Stromy budou na podzim nahrazené novou výsadbou," uvedla Zoulová.

Zaměstnanci městské části zároveň zkontrolují jehličnaté skupiny ve všech parcích na území Prahy 2. Rovněž nainstalují lapače, které na výskyt hmyzu upozorní.

Na území Prahy 2 jde o několikátý výskyt kůrovce. Kácet už musela radnice v minulosti v Riegrových sadech i Grébovce. Kůrovec se v hlavním městě objevil v uplynulých letech například také v Modřanské rokli nebo v ulici Na Ořechovce.

Podle odborníků z nezávislé expertní organizace Czech forest v celé České republice loni napadl kůrovec 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva. Mezi hlavní kalamitní oblasti patří Vysočina a sousední kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist