https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-haagu-letaji-kolace-ale-nadeje-stale-zije
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Haagu létají koláče, ale naděje stále žije

23.11.2000 12:50 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Objevily se náznaky, že ministři 185 zemí dospějí na 6. konferenci stran Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu k dohodě. Jednání pokračovala i dnes v noci porovnáváním komplexních argumentů týkajících se pravidel plnění závazků o snižování emisí skleníkových plynů.
 

Největšího pokroku bylo dosaženo podle BBC v otázce množství peněz, které poskytnou průmyslově vyspělé země státům třetího světa pro boj s klimatickými změnami a na využití "čistších" technologií. Ještě v úterý USA, Kanada, Japonsko a země Evropské unie shodně prohlašovaly, že neposkytnou těmto zemím žádné další prostředky nad rámec existujících mechanismů, nyní pravděpodobně ze svého stanoviska ustoupily. "Zatím nevíme, co to znamená, ale každopádně tohle není klíčové téma. To nemůže rozhodnout o úspěchu celé konference," řekl dnes EkoListu Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA. Britský ministr životního prostředí John Prescott prohlásil pro BBC, že věří, že k pokroku skutečně dojde a že v Haagu spatří světlo světa konkrétní dohoda. Po týdnu a půl, kdy jednání uvízla na mrtvém bodě, je to první znamení, že hledané kompromisy jsou na dohled, píše BBC.

Včerejší jednání provázelo několik spontánních protestů. Brífink americké delegace narušila aktivistka, která "vmetla" krémový koláč do obličeje hlavního vyjednavače USA v Haagu Franka Loye. Brífink byl zkrácen, ale Loy později vydal tiskové prohlášení ve kterém se píše: "V předvečer Dne díkuvzdání by byl tradičnější tykvový koláč, ale to, co opravdu chci, je silná dohoda pro boj s klimatickými změnami." Asi 250 studentů, včetně 150 Američanů, pak zastavila nizozemská policie při pochodu k budově amerického velvyslanectví, kde chtěli protestovat proti uznání jaderné energie jako jasné alternativy k ropě a uhlí.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist