https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-haagu-zacne-v-pondeli-bitva-o-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Haagu začne v pondělí bitva o klima

10.11.2000 13:57 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Doslova diplomatickou bitvou budou celosvětová jednání o klimatických změnách, která začnou v pondělí 13. listopad u v nizozemském Haagu. Od pondělka 13. listopadu až do pátku 24. listopadu budou v Haagu jednat ministři a diplomaté ze 160 zemí, které se dosud připojili k Rámcové konvenci OSN o klimatických změnách (UNFCCC). Výsledek haagských jednání, jež jsou již šestá na této úrovni (COP6), bude klíčový pro další postup mezinárodního společenství v opatřeních proti globálnímu oteplování. "Haagská konference je pro dohody o klimatu rozhodováním buď a nebo," varuje výkonný tajemník UNFCCC Michael Zamit Cutajar.
 

Podle Cutajara by úspěch jednání mohl vést k tomu, že by konečně v praxi začal fungovat Kjótský protokol z roku 1997. Ten sice podepsali zástupci 160 zemí, platit však začne teprve tehdy, až jej ratifikují parlamenty minimálně 55 států světa, z nichž 55 % navíc musí patřit mezi průmyslově rozvinuté. Až do dnešního dne přitom ratifikovalo Kjótský protokol pouhých 30 států - všechny rozvojové.

Diplomaty a vyjednavače čeká v Haagu bezmála 14 dní opravdu tvrdých diskusí. Mělo by být dosaženo dohody v mnoha dosud velmi kontroverzních tématech, jakými jsou například Mechanismus čistého rozvoje, obsažený v Protokolu, Systém společné implementace a obchodování emisními limity či vytvoření základních společných pravidel pro podporu, rozšiřování a zlepšování kvality "sinks" (tzv. "propadů" - zejména různá prostředí, například lesy, která absorbují jistou část skleníkových plynů, které tak nepřispějí ke globálnímu oteplování). Klíčovým tématem konference bude spolupráce mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi, transfer technologií, budování ekonomických kapacit, finanční pomoc a podobně.

Haagského setkání, oficiálně nazývaného COP6 (Šesté zasedání signatářských stran Rámcové konvence OSN o změnách klimatu), se podle očekávání zúčastní na 5 000 delegátů, z nichž velký počet budou tvořit ministři signatářských zemí. Konferenci bude předsedat nizozemský ministr životního prostředí Jan Pronk.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist