https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-havlickove-brode-se-rekonstruuje-cistirna-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Havlíčkově Brodě se rekonstruuje čistírna odpadních vod

10.6.2001 11:25 | HAVLÍČKŮV BROD (ČIA)
Rekonstrukce provozních úseků probíhá v těchto dnech v čistírně odpadních vod v Havlíčkově Brodě - Perknově. Rekonstrukci v hodnotě téměř 30ti milionů korun si vyžádaly podmínky nově schválených vyhlášek o čistotě odpadních vod, které havlíčkobrodská čistírna nesplňuje. Informoval o tom vedoucí střediska čistíren a kanalizací společnosti VaK Havlíčkův Brod Vratislav Propílek.
 

Jak dále uvedl, v první etapě rekonstrukce jsou čištěny aktivační nádrže a opravovány poškozené betonové stěny nádrží a demontována nevyhovující technologie. Poté dojde k modernizaci technologie aktivační linky, kdy budou instalovány nové provzdušňovací disky s vysokou účinností. Jedním z nejvýznamnějších výsledků rekonstrukce bude snížení obsahu dusíkatých látek v čištěné odpadní vodě. Zanedbatelné nebude ani 25procentní snížení spotřeby elektrické energie.

V druhé etapě čistírnu čekají změny kalového a plynového hospodářství, konkrétně osazení kogenerační jednotky. Instalované zařízení umožní výrobu elektrické a tepelné energie z přebytečného kalového bioplynu. Podle Propílka se dá předpokládat, že se z bioplynu vyrobí 140 kW elektrické energie a 200 kW tepelné energie za hodinu, což bude pro čistírnu znamenat značný přínos.

Čistírna odpadních vod v Perknově je v nepřetržitém provozu více než 11 let a v současné době pracuje v náhradním režimu. Práce na rekonstrukci mají být dokončeny k 1. září letošního roku. Na pokrytí nákladů se budou podílet Evropská investiční banka a společnost VaK.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist