https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hlavni-roli-vodni-zivel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V hlavní roli vodní živel

7.11.2002 14:30 | PRAHA (EkoList)
Hlavním tématem letošního ročníku Ekofilmu se staly povodně. Týkalo se jich nejen mnoho filmů, ale i seminářů a diskusí. Dokonce i starostovo zahájení.
 

Ačkoliv se dokumenty "o velké vodě" zúčastnily soutěže, nakonec získal některé z ocenění jen jeden z nich. Cenu města Český Krumlov porota přidělila snímku Aleny Hynkové "Má vlast", jenž za doprovodu Smetanovy Vltavy zobrazoval rozvodněnou řeku i přípravy na povodňovou vlnu.

Začněte něco dělat
Při diskusi nad dokumenty o povodních někteří účastníci vinili vedení podniků povodí z nedostatečné ochrany obyvatel proti záplavám. Vodohospodáři prý dali přednost svým obchodním zájmům.

Zástupce Povodí Vltavy z Českokrumlovska, který vystoupil při semináři o klimatických změnách, ovšem uvedl, že například na Lipně se po první povodňové vlně snažili vytvořit tzv. retenční prostor (rezervu k naplnění) mnohem větší, než je podle manipulačního řádu přehrady nutné. Druhá povodňová vlna ale představovala tak velké množství vody, že ji v žádném případě nebylo možné zadržet.

Ostatní diskutéři konstatovali, že nikdo nemůže vyloučit opakování podobně ničivých záplav v blízké době. Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu upozornil na to, že hlavní riziko nespočívá v celkovém oteplování podnebí, jak se donedávna vědci domnívali, ale ve střídání extrémních výkyvů klimatu, tedy velkých such a záplav v oblastech, kde to dříve nebylo běžné. "Dokázat, že tyto povodně byly následkem změny klimatu, sice nelze a nechci to tvrdit. Přesto bych rád vyzval politiky, aby začali něco dělat," řekl Pretel.

Krumlovský zámek

Krumlovský zámek, místo konání festivalu. Foto: Iva Nachtmannová/EkoList

Na ryby s dynamitem
Semináře i diskuse se těšily velkému zájmu diváků, a pokud byl moderátor informovaný a dával prostor publiku, mohli se dozvědět zajímavé informace i pozvaní hosté v čele. Malý sál zámecké Mincovny praskal ve švech zejména při promítání diapozitivů potápěče Richarda Jaroňka. Fotografie na plátně doprovázel poutavým vyprávěním totiž nejen autor, ale i producent dokumentů o podmořském světě Steve Lichtag a potápěč a kameraman z Floridy Bill Parks.

Všichni tři se shodli, že od dob, co se poprvé vydali pod mořskou hladinu, viditelně ubývá druhové rozmanitosti živočichů i rostlin v oceánech, a to jednoznačně vinou člověka. Podle Billa Parkse jsou velmi nebezpečné zejména brutální lovy ryb pomocí dynamitu, chloru nebo obrovských klecí obpletených plastovou bužírkou. "Takové klece, které rybářská loď zanechá v moři, dovedou pohřbít až tisíce malých ryb během několika měsíců. Ani po pěti letech se nerozkládají, a nejsou žádná pravidla pro jejich používání," líčil Bill Parks. Navíc prý rybáři vytahují klece ze dna tak rychle, že rybám se stává totéž co potápěčům při rychlém výstupu z vody - prudká změna tlaku poškozuje jejich tkáně. Pokud se takto vytažené ryby rybářům "nehodí" a jsou vhozeny zpět do vody, už stejně nemají šanci přežít.

Bill Parks zaznamenal na kameru spoušť, jakou po sobě zanechávají rybáři u floridských břehů, a film zveřejnil. "Dopadlo to tak, že musel schovat loď, auto i celou rodinu, protože mu vyhrožovali ostatní rybáři," řekl Steve Lichtag. Navíc musel Parks čelit žalobě za to, že se dotkl soukromého majetku, když ukazoval klec plnou mrtvých ryb. Byl odsouzen k pokutě 20 000 dolarů. Po několikerém odvolání musel nakonec zaplatit 1500 dolarů a slíbit, že film nebude promítat na území Floridy. "Tak ho alespoň promítáme všude jinde na světě," prohlásil se zadostiučiněním Lichtag.

Dávná minulost i všední den
Podle pořadatelů je soutěžních filmů rok od roku více a také se přihlašují tvůrci ze vzdálenějších a exotičtějších zemí. Hlavní cenu festivalu tak letos získal dokument z Číny o respektu dávných Číňanů žijících kolem Řeky Nan Či k přírodě i k řádu univerza. Poznatky archeologů a historiků dokázaly, že už před více než tisíci lety dovedli venkovští obyvatelé navrhovat vesnice jako urbanistický celek i se systémem zásobování vodou a kanalizace.

Cenu za scénář obdržel rakouský film Sůl - slzy Země tvůrce Wolfganga Thalera, který s invencí popisoval způsoby těžby soli na různých místech zeměkoule, od Alp přes Portugalsko a Polsko až po Turkmenistán. Zejména záběry z náhorních plošin jihoamerických And jsou nezapomenutelné.

Na ocet nezůstali ani čeští tvůrci televizního pořadu ABCD Ekologie aneb Životabudič Eva Hauserová a Martin Slunečko. Jejich "cyklus etud ekologie všedního dne" získal cenu Státního fondu životního prostředí. Další televizní pořad, tentokrát slovenský dokument Famílie - Oravská rodina, ocenila porota Cenou za volnou tvorbu. V tomto dokumentu představy rodičů i dětí o naplněném životě ilustrovaly stav běžný nejen v postkomunistických zemích - spor tradice, domova a přírody s touhou cestovat a žít konzumním způsobem života.

Výrazným snímkem byl také film novozélandské režisérky Ruth Berryové Tropický chrám, který vypráví o životě jednoho domu v australském pralese a jeho jediné obyvatelky, staré paní Margaret (ve skutečnosti známá australská badatelka). Do domu se v souladu s přáním majitelky vkrádá pralesní havěť, ať už jsou to pavouci, různí hlodavci, žáby nebo hadi. Příroda pozvolna srůstá s domem v jeden celek a dům po smrti majitelky také zanikne - věčný koloběh přírody je daný a přirozený.

Pozn. red.: Tato zpráva byla převzata z tištěného EkoListu číslo 11/02.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist