https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hlinisti-nesouhlasi-s-rozsirenim-silnice-na-strazny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hliništi nesouhlasí s rozšířením silnice na Strážný

21.1.2001 15:10 | STRÁŽNÝ (ČIA)
Proti rozšíření silnice z Vimperka na hraniční přechod s Bavorskem ve Strážném na Prachaticku v úseku osady Hliniště protestují její obyvatelé. V odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí požadují vybudování obchvatu, se svým požadavkem však zůstávají osamoceni.
 

"Rozšířená komunikace rozdělí osadu na dvě části a prakticky bude znamenat její zánik. Vybudování obchvatu by zajistilo Hliništi jak přístup ze silnice, tak by umožnilo rozvoj například budováním dalších penzionů," uvedl mluvčí Sdružení za záchranu Hliniště Vladislav Křiváček. Sdružení má přes dvacet členů. Se záměrem ale souhlasí jak obecní úřad ve Strážném, kam Hliniště patří, tak i útvar Chráněné krajinné oblasti při Správě Národního parku Šumava . V prospěch průtahu vyzněl i posudek EIA. "Z našeho pohledu je vše uzavřeno, námitkám nejsme schopni vyhovět v plném rozsahu. V nejbližších dnech bude věc předána k rozhodnutí Okresnímu úřadu v Prachaticích," potvrdil vedoucí stavebního úřadu ve Vimperku Václav Kokštein. "Vždy se v takovýchto případech snažíme minimalizovat negativní zásahy do krajiny. Z našeho pohledu je rozšíření stávající komunikace menším zásahem nežli výstavba obchvatu. Víme, že některým občanům to bude nepříjemné, ale domy jsou v dostatečně velkém odstupu. Provoz už zde je a širší vozovka přinese pro místní i pozitiva v podobě nových chodníků a protihlukových bariér," vysvětlil postoj parku Pavel Hubený.

Sdružením navrhovaný obchvat by v terénu vedl hlubokým zářezem, což by kromě zásahu do rostlinných a živočišných společenstev současně přineslo výrazné navýšení investičních nákladů. Navíc by změna mohla stavbu, s jejímž zahájením ředitel českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic ČR Zdeněk Schneider počítá v roce 2002, nejméně o několik měsíců prodloužit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist