https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hluboke-nad-vltavou-si-lide-menili-predmety-ze-svetovych-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hluboké nad Vltavou si lidé měnili předměty ze světových zoo

5.3.2016 16:39 | HLUBOKÁ N.VLT. (ČTK)
Pohlednice, průvodce, vstupenky nebo programy z různých světových zoologických zahrad si mezi sebou měnilo přes pět desítek lidí v zoo v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Konal se tam 3. ročník akce s názvem Zoofanatika. Při ní se setkávají lidé, jejichž koníčkem jsou návštěvy zoologických zahrad v různých zemí světa. Sběratelé do Hluboké nad Vltavou přivezli upomínkové předměty ze zoo ze všech světových kontinentů.
 

"To jsou absolutní nadšenci pro zoologické zahrady. Baví je o nich zjišťovat všechny možné informace. Jejich dovolené většinou spočívají v tom, že objíždějí zoo všude možně po světě," řekl ČTK zástupce ředitele zoologické v Hluboké nad Vltavou Roman Kössl. Dodal, že dnes například jeden z účastníků zoofanatiky nabízel materiály ze zoo v Barmě.

Akce se koná jednou za rok. Poprvé to bylo na jaře 2014 ve Dvoře Králové, loni v Plzni a příští rok ji uspořádají v Jihlavě. Většinou se zoofanatiky účastní čeští sběratelé, ale do Hluboké nad Vltavou přijela i řada a Poláků, Němci a jeden Nizozemec.

Podle organizátora Romana Hynka by se celý program dal rozdělit do tří hlavních sekcí. "Jedna část je výměna, druhá pak výprodej, kdy různé zoo prodávají skladové zásoby i novinky a třetí část tvoří přednášky a odborné záležitosti," řekl ČTK Hynek. Dodal, že součástí třídenní akce, která začala v pátek, je i exkurze v nedalekém Dobřejově, kde existuje chovné centrum pražské zoo, které je pro veřejnost nepřístupné.

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou zahájila provoz před téměř 80 lety a je pátou nejstarší v Česku. Zahradu založil před druhou světovou válkou vášnivý obdivovatel přírody a lovu Adolf Schwarzenberg, slavnostně ji pro veřejnost otevřel 1. května 1939. V témže roce se do ní přišlo podívat 33 000 lidí. Loni zoo navštívilo přes 250 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist