https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hodoninske-zoo-se-narodili-klokani-i-chameleoni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V hodonínské zoo se narodili klokani i chameleoni

8.6.2020 12:35 | HODONÍN (ČTK)
Klokan obrovský (Macropus giganteus) je velký, poměrně početný a převážně šedý klokan, s délkou těla až 120 centimetrů a hmotností až 65 kilogramů.
Klokan obrovský (Macropus giganteus) je velký, poměrně početný a převážně šedý klokan, s délkou těla až 120 centimetrů a hmotností až 65 kilogramů.
Hodonínská zoo se letos může pochlubit hned několika přírůstky. Mezi nimi jsou například mláďata chameleonů jemenských, klokana rudokrkého nebo klokana obrovského. Letošní mláďata se v zoo začala rodit či líhnout na sklonku zimy.
 

V polovině února se v pavilonu akvárií začali postupně líhnout chameleoni jemenští, šlo se o snůšky od dvou samic a obě byly v inkubátorech mimo zraky návštěvníků. Nyní už jsou k vidění v teráriu v hale nového šelmince.

Jen den po vylíhnutí prvního chameleona se narodil sameček sitatungy západoafrické, což je antilopa přizpůsobená životu v bažinatém a vodním prostředí. "Několik prvních dní života strávil ve stáji společně s matkou, od načipování a podání preventivní dávky vitaminů v prvním týdnu života je již k vidění ve výběhu," uvedla zooložka zařízení Lenka Štursová. Stádo sitatung nyní čítá tři mláďata, dvě dospělé samice a jednoho samce.

"Přírůstky jsme zaznamenali také u ovcí domácích valašských, kde se na přelomu února a března narodila tři jehňata. I ve výběhu u klokanů rudokrkých a klokanů obrovských je ve vaku po jednom mláděti," uvedla Štursová.

Mezi nejnovější přírůstky patří mládě lamy alpaky, které se narodilo 18. května. Také dvě mláďata zebry Chapmannovy, ta přišla na svět 23. a 29. května. Zahrada se může pochlubit i mladými sovami. Mláďata puštíka bělavého a výra velkého už jsou k vidění ve voliérách. Vylíhli se také puštíci brýloví, kteří budou k vidění, jakmile povyrostou. Mláďata sovy pálené a sýčka obecného zatím zůstávají v zázemí.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat asi 280 druhů. Loni do ní zavítalo 195.403 lidí, meziročně zhruba o 23.000 více. Padl tak návštěvnický rekord z roku 2018, kdy do zoo přišlo 172.140 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist