https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hrensku-hrozi-zriceni-dalsich-utvaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hřensku hrozí zřícení dalších útvarů

20.11.2000 14:15 | HŘENSKO (ČIA)
Ještě do poloviny prosince potrvají dopravní omezení způsobená sanací tisíc tun vážícího a zřícením hrozícího skalního bloku v Hřensku na Děčínsku. Sanační práce jsou v současnosti asi v polovině. Pro ČIA to uvedl Jan Pokorný ze specializované firmy zajišťující sanaci pískovcového masívu pomocí krátkých odstřelů a postupného rozebírání.
 

"Pokud se nestane nic mimořádného, měli bychom práce ukončit do poloviny prosince. Celkové náklady na sanaci budou činit kolem šesti miliónů korun, což je o více než dva milióny více, než se původně předpokládalo. Práci nám může zkomplikovat stabilizace navazujících obrovských masívů," řekl Pokorný.

Dohodou mezi ministerstvy životního prostředí a dopravy jsou finanční prostředky na sanaci uvolňovány pro Správu a údržbu silnic v Děčíně, která musela před více než měsícem uzavřít silnici z Hřenska do Mezné.

Geologové z firmy IG Ateliér přitom varují, že nad Hřenskem hrozí zřícením dalších téměř padesát skalních útvarů, které se pravidelně monitorují. "Děláme to i v situaci, kdy zatím nebyla obnovena loňská smlouva s ministerstvem životního prostředí. Jen na monitorování nejohroženějších masívů potřebujeme minimálně půl miliónu korun ročně," uvedl Josef Stemberk, jednatel IG Atelier.

Ohrožení pádem skalních bloků se netýká pouze Hřenska. V uplynulých měsících musela být po pádu balvanů na hlavní železniční trati Praha-Děčín provedena základní sanace Mariánské skály v Ústí nad Labem, zřícení pískovcové skály hrozí také v lokalitách Kozí vrch u Neštěmic, Pastýřské stěny v Děčíně, nebo u obce Mlýny na Děčínsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist