https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indicke-zoo-zabijela-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V indické zoo zabíjela ptačí chřipka

20.10.2016 07:14 | DILLÍ (ČTK)
V zoologické zahradě v indickém hlavním městě uhynulo devět ptáků, přičemž u dvou z nich se podle pitevní zprávy našel virus H5N1, jeden z virů způsobujících ptačí chřipku. Uvedl to podle agentury AP ředitel zoo Riaz Ahmed Chán. "Rozhodli jsme se z bezpečnostních důvodů zahradu na pár dnů uzavřít," řekl Chán s tím, že zoo se znovu otevře příští týden.
 

Zoologická zahrada v Dillí patří mezi největší v Indii. Žije v ní zhruba 1400 zvířat, která patří k asi 130 živočišným druhům. Ročně zoo navštíví přes dva milióny lidí. Tento rok už byla jednou uzavřena, protože se několik desítek srnců nakazilo vzteklinou.

Ptačí chřipka nebývá pro člověka nebezpečná, ovšem virus H5N1 může lidem způsobit vážnou infekci a někdy i smrt, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO). První nákaza člověka vysoce patogenním virem H5N1 byla zaznamenána v roce 1997 během epidemie v Hongkongu. Nákaza tímto virem má delší inkubační dobu než obyčejná chřipka. Průběh nemoci provázejí vysoká teplota, potíže s dýcháním, bolesti v krku či krvácení z nosu, uvádí WHO.

Virus, který je původem z Číny, se v minulosti rozšířil do Evropy a Afriky, kde zabil miliony kusů drůbeže. Epidemie ptačí chřipky může mít vážný dopad na drůbeží farmy, které pak musejí vybít nakažený chov. Takový případ byl zaznamenám například v březnu 2015 ve východním Maďarsku, kde kvůli výskytu viru H5N1 na drůbeží farmě bylo vybito 100 000 kachen.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist