https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indickem-meste-terorizuji-obyvatele-tisice-hladovych-opic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V indickém městě terorizují obyvatele tisíce hladových opic

27.11.2020 12:01 | ŠIMLA (ČTK)
Opice jsou sice v této hinduistické zemi uctívány, nedávno je ale vláda označila za škodlivý druh, který by mohl být eliminován.
Opice jsou sice v této hinduistické zemi uctívány, nedávno je ale vláda označila za škodlivý druh, který by mohl být eliminován.
Foto | Brian Hoffman / Flickr.com
Tisíce opic vzaly útokem indické město Šimla, bývalou letní metropoli britské koloniální vlády. Primáti tam útočí na místní obyvatele i návštěvníky a často jim způsobují vážná zranění. Po dobu přísné celostátní karantény od března do června opustila většina makaků toto slavné horské letovisko s viktoriánskými budovami, které se tyčí proti Himálajím, a vydala se hledat potravu do okolních vesnic.
 

Jakmile se restriktivní opatření zmírnila, opice se vrátily. Nejméně 50 vyhladovělých zvířat začalo obyvatele pronásledovat. Opice kradou tašky s jídlem a koušou kolemjdoucí.

Šimla má zhruba 160 000 obyvatel a je metropolí státu Himáčalpradéš. Přitahuje turisty, kteří se tam zejména v létě uchylují před vedrem, ale také opice, které se živí zbytky hamburgerů a pizzy.

Šestačtyřicetiletý Nand Lál ukazuje zranění, která mu způsobily přímo na ulici opice. "Šel jsem kolem skupiny opic, když na mě zničehonic zaútočil dominantní samec a tři další opice se připojily," vypráví. "Naštěstí jsem chytil hůl a odehnal je. Mám modřiny po celé hlavě i na obličeji. Bolí mě kousnutí na zádech," řekl agentuře AFP. Musel dostat několik injekcí proti vzteklině.

"Lidé mají velký strach a nevědí, co dělat," přidal se Kuldíp Čand Súd, bývalý soudce Nejvyššího soudu v důchodu. Ukazuje jizvu na noze, kde ho kousla opice, když seděl doma na terase. "Právě jsem si četl, když na mě najednou zaútočila velká opice," říká.

Mnoho domů ve městě má okna a terasy chráněné kovovými mřížemi. Opice neváhají vlézt do bytu a vyprázdnit ledničku. Přeplněné popelnice před hotely a restauracemi je také přitahují, říká Rádžéš Šarma, úředník zodpovědný za životní prostředí v Šimle.

Když se zlepšil systém odvozu odpadků, mají opice problém. Ale jejich zvyky zůstávají stejné. Zmocní se všeho, co vidí. A když nic nenajdou, tak koušou. Dokonce i turistům, kteří přišli obdivovat chrám Jakhu, kde je jedna z největších soch boha-opice Hanumana v zemi, kradou sluneční brýle a vše, co se třpytí.

A pokud se nepouštějí do lidí, žere nebo ničí více než 130.000 opic v tomto státě ovoce a úrodu na polích. Každoročně tak způsobí ztráty za miliony dolarů.

Opice jsou sice v této hinduistické zemi uctívány, nedávno je ale vláda označila za škodlivý druh, který by mohl být eliminován. Žádná oficiální kampaň na jejich vyhubení nebyla dosud vyhlášena, i když obyvatelé už stovky zvířat nelegálně otrávili.

V Šimle stejně jako v dalších městech zahájily úřady kampaň sterilizace opic. Během pěti let jich bylo sterilizováno na 157.000. "Sterilizace je jediný prostředek, jak tuto populaci kontrolovat," říká expert ve sterilizačním centru Šimly Púdža Kanvar. Opice už si ale zvykly na to, jak je lákají do klece na banány nebo chleba, a nedají se tak snadno chytit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist