https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-sili-protesty-farmaru-proti-zemedelske-reforme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii sílí protesty farmářů proti zemědělské reformě

14.12.2020 11:35 | DILLÍ (ČTK)
Zemědělská reforma umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům. Podle farmářů tak vláda od nich přestane kupovat obilí za garantovanou minimální cenu a volná soutěž stáhne ceny dolů.
Zemědělská reforma umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům. Podle farmářů tak vláda od nich přestane kupovat obilí za garantovanou minimální cenu a volná soutěž stáhne ceny dolů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Tisíce zemědělců s traktory se v neděli vydaly z indického státu Rádžasthán do Dillí a pohrozily zablokováním hlavní dálnice z Džajpuru do indické metropole. Informují o tom místní média. Indičtí zemědělci protestují proti několika novým zákonům, které podle nich pomohou velkým společnostem a uškodí jejich živobytí. Farmáři demonstrují už několik týdnů, série jednání s vládou ale zatím dohodu nepřinesla.
 

Protestující chtějí zrušit tři nové zákony, nikoliv aby byly jen upraveny. Zemědělská reforma umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům. Podle farmářů tak vláda od nich přestane kupovat obilí za garantovanou minimální cenu a volná soutěž stáhne ceny dolů. Vláda naopak tvrdí, že reforma liberalizující obchod farmářům do roku 2022 zdvojnásobí příjmy.

Tři nové zákony, které už ratifikoval indický prezident, podle vlády umožní zemědělcům volně obchodovat se svou produkcí. "Osvobodili jsme farmáře od mnohých restrikcí. Nyní mohou prodávat, komu chtějí," řekl ve středu premiér Naréndra Módí.

Zemědělce podporuje řada opozičních politických stran a za pravdu jim dávají i někteří ekonomové. "Prostudoval jsem si nové zemědělské zákony a uvědomil jsme si, že mají vady a že farmářům uškodí," napsal na twitteru bývalý hlavní zemědělský poradce vlády Kaušik Basu. "Regulace našeho zemědělství potřebuje změnu, ale nové zákony poslouží korporacím víc než zemědělcům," dodal Basu.

Zástupci indických zemědělců v sobotu zdůraznili, že budou pokračovat v pokojných protestech. Místí úřady ale už posílily nasazení policie a stavějí zábrany, aby se do hlavního města nedostali zemědělci ve velkém počtu. "Budeme se snažit použít zejména dialog a minimum síly," řekla místní televizi NDTV šéfka policejní jednotky v Dillí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist