https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-vysetruji-smrt-brezi-slonice-zabila-ji-nejspis-petarda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii vyšetřují smrt březí slonice, zabila ji nejspíš petarda

4.6.2020 06:54 | DILLÍ (ČTK)
Sloni patří v Indii k velmi uctívaným zvířatům. Souvisí to s hinduistickým bohem Ganéšou, který bývá zobrazován se sloní hlavou. Střety mezi místními obyvateli a slony nejsou ale neobvyklé, často se totiž stává, že se zvířata vydají do lidských obydlí hledat jídlo.
Sloni patří v Indii k velmi uctívaným zvířatům. Souvisí to s hinduistickým bohem Ganéšou, který bývá zobrazován se sloní hlavou. Střety mezi místními obyvateli a slony nejsou ale neobvyklé, často se totiž stává, že se zvířata vydají do lidských obydlí hledat jídlo.
Foto | chem7 / Flickr.com
V Indii vyšetřují okolnosti smrti březí slonice, která zřejmě před svým uhynutím snědla ovoce naplněné petardou, která jí explodovala v tlamě. Jak ve středu uvedla agentura Reuters, po pachateli tohoto krutého zacházení se zvířaty místní policie pátrá.
 

Incident vyvolal vlnu pobouření na sociálních sítích poté, co jeden z ochránců místního parku zveřejnil již 30. května dojemnou omluvu určenou uhynulému zvířeti. V textu uvedl, že slon zemřel, když snědl ananas nebo jiné ovoce naplněné nějakým menším výbušným zařízením.

Podle indických úřadů zvíře zemřelo 23. května ve státě Kérala na jihu země, poblíž zemědělské půdy, kde místní farmáři někdy rozmísťují ovoce naplněné petardami, aby odradili zvířata od ničení úrody.

"Víme jen, že zranění (slona) bylo způsobeno nějakou výbušnou látkou," uvedl ochránce místního parku Sunil Kumar. Slonice se podle něj vydala hledat potravu mimo národní park Silent Valley. Pachatelům krutého zacházení se zvířaty hrozí pokuta, ale i vězení.

Sloni patří v Indii k velmi uctívaným zvířatům. Souvisí to s hinduistickým bohem Ganéšou, který bývá zobrazován se sloní hlavou. V asijské zemi žije největší populace slonů indických, zvíře je nicméně označeno za ohrožený druh. Střety mezi místními obyvateli a slony nejsou neobvyklé, často se totiž stává, že se zvířata vydají do lidských obydlí hledat jídlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist