https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-iraku-byli-osvobozeni-dva-ze-skupiny-lovcu-zajate-v-prosinci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Iráku byli osvobozeni dva ze skupiny lovců zajaté v prosinci

6.4.2016 12:56 | BAGDÁD (ČTK)
V Iráku se dostali na svobodu dva muži ze skupiny lovců unesených v prosinci v irácké poušti. Většina z nich byli Katařané. Podle dnešního oznámení katarského ministerstva zahraniční je na svobodě člen vládnoucího klanu a Pákistánec, který skupinu doprovázel.
 

Na lov do Iráku, ale také do Pákistánu nebo Afghánistánu jezdí cizinci z bohatých zemí Perského zálivu často. Populární je tradiční lov s pomocí sokolů. Občané zemí Perského zálivu v těchto státech uniknou přísným kvótám, které na lov platí v jejich zemích. Podle agentury AFP nepohlížejí šíité, obývající irácký jih, na tyto bohaté lidi ze sunnitských monarchií vždy přátelsky.

Ministerstvo neposkytlo o osvobození ani o důvodu únosu bližší informace. Incident se stal v poušti u Samávy poblíž hranice se Saúdskou Arábií. Skupina ozbrojenců tam 16. prosince unesla nejméně 26 katarských lovců. Měli sice iráckou ochranku, která ale nezasáhla, protože únosci byli v přesile. Šlo prý o asi 100 mužů vyzbrojených lehkými i těžkými zbraněmi.

"Stále pracujeme na osvobození zbytku z 26 unesených," uvedlo katarské ministerstvo zahraničí. Irácké ministerstvo vnitra zatím informaci o propuštěných nekomentovalo.

O únoscích není známo mnoho, i když generální tajemník OSN Pan Ki-mun v prosinci řekl, že mezi nimi byly také děti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist