https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jablonci-nad-nisou-pokaceji-do-jara-desitky-stromu-jsou-ve-spatnem-stavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jablonci nad Nisou pokácejí do jara desítky stromů, jsou ve špatném stavu

25.1.2024 19:36 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Motorová pila
Motorová pila
V Jablonci nad Nisou pokácejí do jara desítky stromů. Jsou ve špatném stavu a hrozí jejich pád, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Stromy tak podle ní ohrožují chodce, ale také provoz na komunikacích. Práce přijdou radnici na necelých 200 000 korun a hotové by měly být v březnu. Všechny pokácené stromy nahradí podle mluvčí nejpozději v příštím roce nová výsadba.
 

Rozsáhlé kácení je v plánu v lesoparku na Žižkově vrchu, k zemi půjde kromě jiného i silně proschlý velký jasan. "Zřejmě je i napadený chalarou, což je onemocnění způsobující v posledních letech úhyn jasanů ve větším měřítku," doplnila vedoucí odboru městské ekologie Štěpánka Gaislerová. V parku je podle ní nutné pokácet také suchou osiku, dva silně proschlé modříny, dva javory napadené dřevokaznou houbou, borovici a smrk, u kterých odborníci rovněž zjistili infekci. "Vzhledem k velké návštěvnosti parku je nutné rizikové stromy odstranit," dodala.

Kácet se bude také mohutný javor u řadových garáží v ulici Na Výšině, který je rovněž silně proschlý a na kmeni se na mnoha místech odlupuje kůra. Další velký a silně proschlý javor je v hojně navštěvovaných Tyršových sadech. "Pozorujeme u něj výrazný úbytek vitality i narušenou stabilitu," řekla Gaislerová. Radnice zároveň připravuje rozsáhlou obnovu 130 let starých Tyršových sadů, náklady město odhadlo na 60 milionů korun, financovat ji chce s využitím dotací.

Několik problematických stromů je třeba do jara pokácet také v ulici Stavbařů. "Velký jírovec má bohužel mnoho dutin ve kmeni, v nichž vyhnívá dřevní hmota. Douglaska vyklání korunu k soukromému pozemku, dvojkmen smrku má odlomený terminál, hrozí jeho rozlomení a navíc je na kmeni patrný silný výron pryskyřice. A nakonec je tu třeba pokácet i silně proschlý cypřišek," vyjmenovala dřeviny určené k pokácení Gaislerová.

Ve Vysoké ulici poblíž bývalé pošty pokácejí vrbu, kterou napadla dřevokazná houba, na Dolině u nových tůní je zase podle Gaislerové skupina suchých bříz a osik. "Konkrétní druhy stromů i jejich umístění v tomto prostoru konzultujeme s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, aby zůstal zachovaný přírodní charakter lokality Dolina," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist