https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jablonci-pribudou-specialni-sede-kontejnery-na-kovovy-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jablonci přibudou speciální šedé kontejnery na kovový odpad

25.6.2018 00:11 | JABLONEC N.N. (ČTK)
V Jablonci nad Nisou přibyly od června speciální šedé kontejnery na kovový odpad. / ilustrační foto
V Jablonci nad Nisou přibyly od června speciální šedé kontejnery na kovový odpad. / ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
V Jablonci nad Nisou přibyly od června speciální šedé kontejnery na kovový odpad. Obyvatelé města v minulosti kovy třídili do šedých pytlů, to ale město na začátku letošního roku zrušilo. Pytle dělaly na stanovištích tříděného odpadu nepořádek. V ulicích je od června rozmístěno osm speciálních šedých kontejnerů, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Loni se ve městě do pytlů vytřídilo jen šest tun kovů, což je ve srovnání s jinými komoditami zanedbatelné a svoz kovu v tomto množství byl neekonomický.
 

"Kovů bývá v porovnání s ostatními druhy separovaného odpadu odevzdáno nejméně, proto jsme původně o zvláštních kontejnerech na kovový odpad neuvažovali. Ukázalo se ale, že poptávka tu je a po dohodě se společností Severočeské komunální služby (SKS) vycházíme občanům vstříc," doplnila Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně. V loňském roce se podle ní ve městě vytřídilo 3652 tun odpadu, zhruba o sto tun více než o rok dříve. Nejvíc bylo papíru - 1336 tun, a kovů - 1331 tun, jen šest tun ale do pytlů. Lidé také vytřídili 561 tun skla, 417 tun plastů a sedm tun nápojových kartonů.

Nakládání s odpady a úklid černých skládek stál podle Hozové město 44,5 milionu korun, z toho 32,6 milionu zaplatili obyvatelé města. Jablonec je jedním z mála velkých měst, kde obyvatelé neplatí paušál, ale za popelnice. Za vytříděný odpad dostalo město od společnosti EKO-KOM pět milionů. "Tyto peníze jsou dále používány na provoz a zkvalitňování systému třídění odpadů," řekla Hozová. Ve městě tak loni přibyla nová stanoviště na tříděný odpad, další prošla úpravami.

V centru města radnice v posledních letech investovala do podzemních kontejnerů na tříděný odpad. "Aktuálně jsou tři stanoviště s podzemními kontejnery v Arbesově ulici ve Mšeně, v Palackého ulici u letního kina a na tržnici u autobusového nádraží. Osvědčily se a letos přibudou další tři," řekla Hozová. V nejbližších dnech začne sloužit nové stanoviště s podzemními kontejnery v Soukenné ulici u veřejného WC. Další chce radnice vybudovat na náměstí Dr. Farského a na křižovatce ulic Růžová a Jarní.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist