https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jesenikach-pobyva-vlk-na-zacatku-roku-jej-zachytila-fotopast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jeseníkách pobývá vlk. Na začátku roku jej zachytila fotopast

4.2.2016 14:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Videozáznam pochází z fotopasti místního obyvatele. Ten poslal záběry zvířete nápadně připomínající vlka hned po jejich pořízení k identifikaci odborníkům
Videozáznam pochází z fotopasti místního obyvatele. Ten poslal záběry zvířete nápadně připomínající vlka hned po jejich pořízení k identifikaci odborníkům
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | monitoring.selmy.cz
Na začátku roku získali přírodovědci záběry zachycující vlka v Jesníkách. Po deseti letech tak mají přímý důkaz o pohybu této šelmy v těchto horách.
 

Videozáznam pochází z fotopasti místního obyvatele. Ten poslal záběry zvířete nápadně připomínající vlka hned po jejich pořízení k identifikaci odborníkům, kteří v Jesníkách právě provádějí monitoring velkých šelem.

„Informace o záznamu vlka se k nám dostala během několika hodin od jeho průchodu před fotopastí. Pochopitelně jsme toho využili a podařilo se nám přímo v terénu zkontrolovat charakteristickou stopní dráhu, změřit délku kroku i velikost samotné stopy. Všechny zaznamenané parametry odpovídaly vlkovi a podtrhly tak věrohodnost krátkého videozáznamu,“ popisuje Petr Šaj, zoolog z CHKO Jeseníky.

Z jediného pozorování se zatím nedá určit, zda se jedná o osamoceně migrujícího vlka nebo se usídlil v místě trvale. Pro lesníky je to podle Tomáše Pospíšila, ředitele Krajského ředitelství Lesů ČR každopádně dobrou zprávou. „Jak ukazují vědecké poznatky, mají velké šelmy pozitivní vliv na rovnováhu v celém přírodním prostředí. Zvěř v lesích změní chování, zlepší se její zdravotní stav a kondice, sníží se škody na lesních porostech a zvýší se i podíl jiných náročnějších dřevin,“ vysvětluje. Podle ochránců přírody přítomnost vlka v zásadě nebrání ani rozumnému mysliveckému hospodaření.

Monitoring šelem v Jeseníkách probíhá celou zimu. Ochránci přírody oceňují také pomoc veřejnosti, od které získávají hlášení o pobytových znacích, které by mohly patřit vlkovi či rysovi. „I nadále budeme rádi za zaslání neobvyklé stopy s měřítkem či jiného pobytového znaku na email stopy@selmy.cz,“ dodává koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách Jiří Beneš z Hnutí DUHA Olomouc.

Vlk byl v Jeseníkách vyhuben v roce 1908. Ojediněle se psovitá šelma vyskytovala na území Jeseníků i po druhé světové válce. Posledním doloženým důkazem o výskytu vlka v Jeseníkách je zastřelený jedinec z roku 2005 nedaleko Břidličné na Bruntálsku.

Nově zjištěný výskyt vlka v Jeseníkách povrzuje postupný návrat velkých šelem do české krajiny. V loňském roce ochránci přírody prokázali už druhé rozmnožování smečky na Dokesku, vlci byli pozorováni také na Broumovsku nebo v Javorníkách.

Vlk obecný se v Jeseníkách běžně lovil ještě v druhé polovině 19. století. Vyhuben byl v roce 1908, kdy je u Zábřehu datován poslední zástřel. Velmi ojediněle se tato psovitá šelma na území Jeseníků začala vracet po druhé světové válce. Posledním doloženým důkazem o výskytu vlka v Jeseníkách je zastřelený jedinec z roku 2005 nedaleko Břidličné. Žijí v Jeseníkách vlci a rysi? Na tuto otázku hledají odpověď odborníci z Hnutí DUHA Olomouc ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR - Správou CHKO Jeseníky, Lesy ČR a Českým svazem ochránců přírody. Dvouleté zkušenosti a poznatky ze života smečky sledované na Dokesku v severních Čechách potvrzují, že vlk je velmi plaché zvíře, které se přímému kontaktu s lidmi raději vyhýbá. Případné setkání ve volné přírodě je nezapomenutelným zážitkem na celý život, nikoliv důvodem k obavám. Monitoring velkých šelem a kočky divoké v Jeseníkách probíhá v rámci projektu podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska „Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000“ (více na monitoring.selmy.cz).
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist