https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jeskyni-vypustek-zaznely-skladby-inspirovane-vodou-a-plynutim-casu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jeskyni Výpustek zazněly skladby inspirované vodou a plynutím času

25.4.2022 00:41 | KŘTINY (ČTK)
Návštěvníci koncertu si mohli před jeho začátkem prohlédnout jeskynní systém Výpustek, který má oproti jiným jeskyním Moravského krasu odlišnou historii i atmosféru. Za druhé světové války tam nacisté vybudovali podzemní továrnu.
Návštěvníci koncertu si mohli před jeho začátkem prohlédnout jeskynní systém Výpustek, který má oproti jiným jeskyním Moravského krasu odlišnou historii i atmosféru. Za druhé světové války tam nacisté vybudovali podzemní továrnu.
Foto | Doronenko / Wikimedia Commons
V jeskyni Výpustek v Moravském krasu v neděli zazněly skladby inspirované vodou i plynutím času. Neobvyklé místo si pro svůj koncert vybral soubor Brno Contemporary Orchestra (BCO). Hudebníci na program zařadili kompozici slovenského skladatele Miroslava Tótha vzniklou na jejich objednávku, stejně jako skladby autorů z Litvy, Itálie a Česka. Hudbu doplnilo literární pásmo z textů básníka Radka Štěpánka.
 

Návštěvníci koncertu si mohli před jeho začátkem prohlédnout jeskynní systém Výpustek, který má oproti jiným jeskyním Moravského krasu odlišnou historii i atmosféru. Za druhé světové války tam nacisté vybudovali podzemní továrnu, později jeskyni využívala také československá armáda. Dříve utajovaný prostor je nyní zpřístupněný a příležitostně slouží také pro kulturní akce.

Soubor BCO vznikl v roce 2011 s cílem hrát současnou světovou hudbu v Česku a českou hudbu po celém světě. Každý rok nabízí abonentní řadu s tematickou dramaturgií a neotřelým výběrem míst, kde se koncerty konají. Desátá sezona BCO nese podtitul We are the World a poukazuje na zodpovědnost člověka za své okolí a zemi, kde žije. Do konceptu tak zapadá i dnešní koncert věnovaný vodě jako podmínce koloběhu života.

"Koncert je postaven na paralelním proudu textu a hudby. Nejedná se o zhudebňování, ani o jazykovou ilustraci. Obě složky, hudební i textová, jsou zcela svébytné, a přesto se v náhodných, i když promyšlených, atmosférách potkávají. Oslovili jsme básníka a rybáře Radka Štěpánka, aby pro nás napsal text o vodě a vzniklo Lidské pásmo potoků a řek," popsal v tiskové zprávě režisér Radim Nejedlý. Štěpánkovy texty přednesl Petr Kubes z Národního divadla Brno.

"Skladby byly vybrány tak, aby o něčem vypovídaly, ale aby se zbytečně 'nevykecávaly'," doplnil dramaturg Viktor Pantůček. Vztahují se k například k plynutí času či rytmu srdce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist