https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jihlave-bude-otevreno-nove-pracoviste-pro-vysetrovani-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jihlavě bude otevřeno nové pracoviště pro vyšetřování skotu

20.11.2001 16:37 | JIHLAVA (ČIA)
V pátek 23. listopadu bude ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě slavnostně otevřeno nové, druhé pracoviště pro vyšetřování vzorků mozků poraženého skotu. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Pracoviště přitom podle jeho údajů zahájí činnost v pondělí 26. listopadu, což znamená, že se v Jihlavě zvýší kapacita z 500 vyšetření denně na dvojnásobek.

Vyšetření skotu na BSE v současné době provádějí Státní veterinární ústavy v Praze, Jihlavě a Olomouci, v obou prvních nyní po tisícovce denně, v Olomouci je kapacita 200 až 300. "Lze tedy říci, že nyní je možné vyšetřovat denně až 2300 vzorků, a to je dostatečná kapacita, i kdyby se vyšetřoval veškerý porážený skot," zdůraznil Duben. V současné době se podle jeho slov vyšetřují všechny kusy z normálních jatek starší 30 měsíců, uhynulý skot starší než 24 měsíců a tzv. zvířata podezřelá, s příznaky nervového onemocnění a zvířata uhynulá starší 24 měsíců.

Od 1. února 2001 bylo dosud vyšetřeno 91 503 vzorků, pozitivní byly doposud pouze dva kusy, a to 21. 8. v Dušejově a 5. 6. ve Světnově.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist