https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jihlave-drevorubci-osetruji-stromy-ponicene-mokrym-snehem-skody-jsou-i-jinde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jihlavě dřevorubci ošetřují stromy poničené mokrým sněhem, škody jsou i jinde

2.1.2024 17:04 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V Jihlavě odborníci od rána ošetřují zeleň poničenou těžkým mokrým sněhem, který napadl před Štědrým dnem. Z 20 000 stromů kvůli tomu bude v krajském městě potřeba pokácet desítky kusů. Další stovky stromů jsou poškozené, ale po ošetření by se s poraněním měly vyrovnat. V terénu je dnes 21 dřevorubců, pracují v šesti partách, sdělil ČTK mluvčí města Radovan Daněk. Škody na městské zeleni jsou i jinde v kraji.
 

Z chodníků a silnic v Jihlavě byly podle mluvčího stromy a ulomené větve odklizeny mezi svátky. Pracovníci dnes odstraňují nebezpečné stromy a ulomené větve, které zůstaly zaklíněné v korunách. Z vysokozdvižné plošiny ošetřují stromy v Telečské a Havlíčkově ulici, kde jsou nejvíc poškozená stromořadí, pracovat dnes budou také na sídlištích Kollárova nebo Leoše Janáčka.

Mezi nejpoškozenější patří kulovité jasany a borovice. "Javor má kompaktní kulovitou korunu, která se často pod tíhou sněhu zcela rozlomila a takový strom nemá šanci na přežití. Borovice mají zase dlouhé jehlice, na kterých se mokrý těžký sníh dlouho držel a strom jeho tíhu neunesl," uvedl Daněk.

V havlíčkobrodském městském parku Budoucnost je vyvrácených pět cennějších stromů, převážně u rybníků Hastrman a Rantejch. Některé odklízecí práce začaly mezi svátky. "Prvotně odklízíme větve, které brání v průjezdu nebo průchodu a větve zavěšené v korunách stromů. Poslední přijdou na řadu stromy vyvrácené do rybníků," uvedla mluvčí radnice Alena Doležalová.

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku sníh poničil některé dřeviny v horní části Bechyňova náměstí, vyvrácené stromy byly vidět například na cyklostezce do Sázavy.

Lesníci v okolí Přibyslavi větší polomy nehlásí. "Ani u nás, ani u okolních majetků jsem nezaznamenal, že by někdo měl nějaké větší škody. Něco samozřejmě tím sněhem spadlo," řekl Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi a předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). Podobné škody podle něj v zimě bývají. Družstvo spravuje 5750 hektarů lesa na Havlíčkobrodsku a Žďársku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist