https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jirkove-vznikl-hmyzi-domov-v-torzu-kmene-zdobi-ho-plastika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jirkově vznikl hmyzí domov v torzu kmene, zdobí ho plastika

19.3.2018 01:10 | JIRKOV (ČTK)
Na kraji Smetanových sadů v Jirkově na Chomutovsku je na ořezaném kmenu velká plastika brouka. Torzo s dřevěným roháčem má upozornit na to, že slouží hmyzu, pro který má velkou ekologickou hodnotu. O zajímavosti, jež budí pozornost kolemjdoucích, informoval mluvčí radnice Josef Dušek.
 

Kmen dubu kvůli infekci loni úplně seschnul. Město se po dohodě s odborníkem rozhodlo, že ho nepokácí úplně, ale zůstane v podobě torza. "Strom rostl na dobrém místě a kmen je vyrovnaný. Vytvořením torza přestal být pro kolemjdoucí nebezpečný, ale přitom jsme zachovali podmínky pro život živočichů, kteří ve stromě žijí," uvedla referentka životního prostředí z jirkovské radnice Markéta Buchtová.

Ohled na brouky a další hmyz vede úředníky stále častěji k rozhodnutí ponechat různé dřevěné pahýly v přírodě a nelikvidovat je. "Zejména pro hmyz má strom velkou ekologickou hodnotu ve chvíli, kdy ho tvoří zčásti mrtvé dřevo," řekl chomutovský arborista Jakub Tichý. "Je to unikátní biotop, protože se nachází v městském prostředí, kde suchých větví či kmenů moc není. Všechny se většinou odstraňují s ohledem na bezpečnost lidí," dodal.

Pohled na torzo stromu je hodně neobvyklý, a proto podle Duška přišel nápad s broukem. Autorem dřevěné plastiky, která je umístěná na špici asi šestimetrového pahýlu, je Tichý. Metrového roháče, který je typický pro dubové porosty, vyřezal speciálně pro jirkovský park. "Není tam jen pro zkrášlení," upozornil. "Je to zároveň symbol, který má lidem napovědět, proč je takové torzo stromu užitečné. Že je to vlastně hmyzí hotel," řekl.

Obří roháč skutečně pozornost přitahuje, a to hlavně dětí. Kolem často chodí na procházky mateřské školy. "Třídy se u něj zastavují a učitelky zvídavým dětem vysvětlují, co je to za brouka a co znamená," uvedla vedoucí nedaleké MŠ Kaštánek Jaroslava Chrtková.

V Jirkově už jedno torzo stromu je, jde o památný dub u ZŠ Budovatelů. "Nechci říkat, že z toho bude trend. Ale ve vhodných případech budeme určitě vytvoření funkčního torza místo úplného pokácení stromu navrhovat znovu," dodala Buchtová.

S broukovištěm, tedy jakýmsi hmyzím domovem vytvořeným z mrtvých stromů, pařezů a špalků, se mohou setkat i návštěvníci Žatce. Nachází se na takzvané Hopíkově naučné stezce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist