https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jizni-americe-a-indii-stoupaji-prodeje-elektrickych-aut-a-skutru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jižní Americe a Indii stoupají prodeje elektrických aut a skútrů

23.3.2022 12:27 (ČTK)
Foto | jc_cards / pixabay
V Jižní Americe a Indii stoupají prodeje elektrických aut a skútrů, upozornila agentura Bloomberg. Svižný růst připisuje mimo jiné politickým změnám, lepšícím se ekonomickým podmínkám a novým modelům dopravních prostředků. V Latinské Americe se od roku 2016 prodeje osobních elektromobilů téměř každý rok zdvojnásobily a stejně tak tomu bylo i loni. V Indii se loni počet prodaných aut s elektrickým pohonem meziročně zvýšil o 200 procent.
 

Hnací silou trendu elektromobility jsou v Latinské Americe kupci luxusních vozů. Více než polovina tamního trhu s elektromobily připadá na Brazílii, která je největší zemí regionu. Loni činil podíl elektromobilů na celkovém prodeji aut v Latinské Americe pouhých 0,7 procenta. Tempo růstu tohoto segmentu se na jednotlivých národních trzích liší.

Ve srovnání s hlavními světovými trhy s elektromobily, tedy Čínou, Evropou a USA, je to poměrně malý podíl. Přesto politické změny, zlepšující se ekonomické podmínky, nové modely aut poháněných elektřinou a rozšířená infrastruktura pro veřejné nabíjení naznačují, že elektromobilita bude v Latinské Americe do roku 2025 rychle růst.

Agentura Bloomberg New Energy Finance (BNEF) odhaduje, že na dvou největších trzích v regionu, v Brazílii a Mexiku, vzroste do roku 2025 podíl prodejů elektromobilů na celkových prodejích osobních vozidel na dvě až čtyři procenta.

Podobný trend lze pozorovat v Indii, kde se automobilový trh začíná zotavovat z pandemie covidu-19. Loni se v Indii prodalo 3,1 milionu osobních aut, z toho zhruba 15 000 pohání elektřina. V porovnání s prodeji v roce 2020 to znamená meziroční nárůst o 200 procent.

V Indii se loni prodalo přes 12,2 milionu motocyklů, skútrů a mopedů. Elektrické varianty značek Hero Electric, Okinawa, Ather Energy či Ampere zvyšují svůj podíl na tamním trhu. V roce 2021 se zde prodalo 150.000 elektrických skútrů a mnoho dalších je objednáno na letošní rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist