https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-karlovarskem-kraji-skoncila-trileta-plosna-likvidace-bolsevniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Karlovarském kraji skončila tříletá plošná likvidace bolševníku

3.11.2015 07:39 | KARLOVY VARY (ČTK)
Hlavní roli v likvidaci bolševníku by měli nyní převzít vlastníci, včetně státních organizací a firem. Ti vlastní asi 30 procent pozemků, kterých se likvidace týkala
Hlavní roli v likvidaci bolševníku by měli nyní převzít vlastníci, včetně státních organizací a firem. Ti vlastní asi 30 procent pozemků, kterých se likvidace týkala
V Karlovarském kraji skončila tříletá plošná likvidace invazních rostlin, bolševníku, křídlatky a netýkavky. I když se podařilo výrazně omezit jejich výskyt, práce zdaleka nekončí. Ničení rostlin by ale od příštího roku měli od kraje převzít zpět majitelé pozemků, jinak hrozí, že tříletá práce přijde nazmar, uvedla manažerka projektu Lenka Pocová.
 

"Pokud jde o bolševník, tak výskyt klesl na 23 procent, u křídlatky na 32 procent. To je z původních 6200 hektarů na asi 1700 hektarů. Podle vědeckých zdrojů je ale jeho šíření exponenciální a na plochách, které se neudržují, bychom to mohli mít za dva tři roky zpátky," řekla Pocová.

V Evropě ojedinělý projekt likvidace invazních rostlin na území celého kraje stál přes 80 milionů korun, z čehož 90 procent pokryly dotace. Kraj ale musí zajistit, aby se dosažené výsledky podařilo udržet nejméně deset let.

Podle krajského radního Josefa Hory (HNHRM) dá kraj v příštím roce na další likvidaci asi 15 milionů korun. Náklady by se ale měly postupně snižovat. Hlavní roli by totiž měli převzít vlastníci, včetně státních organizací a firem. Ti vlastní asi 30 procent pozemků, kterých se likvidace týkala. Pokud vlastníci nebudou v likvidaci pokračovat, hrozí jim pokuty.

Jak řekla na závěrečné konferenci k projektu Ana Cristina Cardoso z vědeckého centra Evropské komise, karlovarský projekt přinese řadu poznatků, hlavně praktických, které budou užitečné v informačním systému EASIN (Evropská informační síť nepůvodních druhů).



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist