https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kauze-farmy-u-hustopeci-byla-podana-obzaloba-pro-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kauze farmy u Hustopečí byla podána obžaloba pro týrání zvířat

24.3.2021 01:21 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Případ farmy nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou se zabývala na podnět veterinární správy kvůli podmínkám při chovu skotu policie, míří k soudu. Žalobce podal obžalobu pro týrání zvířat, případ projedná přerovský soud, řekl ČTK žalobce Ivo Krobot. Na případ upozornila loni v únoru Státní veterinární správa (SVS). Veterináři tehdy označili celkový stav farmy za tristní, chov skotu pak za katastrofální. Na místě našli při kontrole i uhynulé tele v bahně. Farmář kritiku o nevyhovujícím chovu odmítl.
 

Obžalobu k Okresnímu soudu v Přerově státní zástupce podal v těchto dnech. "Byl podána obžaloba na jednu fyzickou osobu pro skutek kvalifikovaný jako přečin týrání zvířat, neboť obviněný měl týrat zvíře zvlášť trýznivým způsobem, a měl tak týranému zvířeti způsobit smrt," uvedl státní zástupce přerovského státního zastupitelství Krobot.

Obžaloba byla podaná ve druhém, přísnějším odstavci, obžalovanému tak hrozí šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Zatím není jasné, zda soud případ rozhodne trestním příkazem nebo nařídí hlavní jednání, zjistila ČTK.

Inspektoři veterinární správy podmínky na farmě ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou, kontrolovali loni v únoru poté, co policisté v chovu řešili případ krávy uvízlé v bahně ve výběhu. Na hospodářství bylo tehdy 22 turů, 26 ovcí a koz, šest prasat a drůbež. "Kontrola na místě zjistila velmi tristní stav celého hospodářství, především pak katastrofální podmínky chovu skotu. Ve stáji byly všude velké nánosy trusu a bahna, a to bez podestýlky, tudíž si zvířata nemohla lehnout na suchý povrch," uvedl tehdy mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kvůli podezření z týrání zvířat dali veterináři podnět policii.

Mluvčí SVS popsal, že povrch výběhu pro skot byl zničen a rozšlapán, zvířata se bořila místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Inspektoři ve výběhu nalezli uhynulé tele v bahně. Odvezeno bylo na pitvu do Státního veterinárního ústavu Olomouc.

Dva měsíce po kontrole odebral Státní zemědělský intervenční fond Farmě Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou ocenění Klasa a Regionální potravina, což je nejprestižnější státní ocenění potravin, které může získat pouze omezený počet produktů z daného kraje. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. Petr Graca z farmy ČTK tehdy sdělil, že kontrola a její protokol ze strany státních veterinářů je vylhaná a podvodná, věc podle něj není dořešená a chce se bránit soudně. Veterináři si však za výsledky kontroly stáli.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist