https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-probiha-slozity-prevoz-ziraf-ze-zaplavene-oblasti.musel-byt-vyroben-specialni-vor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni probíhá složitý převoz žiraf ze zaplavené oblasti. Musel být vyroben speciální vor

10.12.2020 11:36 | NAIROBI (ČTK)
Kvůli akci byl speciálně vyroben vor, který je pokrytý hlínou, takže žirafa se cítí, jako kdyby stála na zemi. Zachraňovaní sudokopytníci putují na asi šest kilometrů vzdálený ostrov Ruko.
Kvůli akci byl speciálně vyroben vor, který je pokrytý hlínou, takže žirafa se cítí, jako kdyby stála na zemi. Zachraňovaní sudokopytníci putují na asi šest kilometrů vzdálený ostrov Ruko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody v Keni začali přemisťovat žirafy z ostrova na jezeře Baringo poté, co voda po vytrvalých deštích zaplavila přirozené prostředí zvířat a těm nyní hrozí utonutí. Speciálnímu týmu se zatím podařilo zachránit dvě žirafy z osmi, informovala agentura Reuters.
 

"Tato záchranná akce je velmi naléhavá. Žirafy nenápadně vymírají, a tak záleží na každé, kterou dokážeme ochránit," řekl David O'Connor, prezident americké organizace Save Giraffes Now. Ta na akci spolupracuje s Keňskou službou pro divokou přírodu (KWS) a keňským Severním fondem pro pastviny (NRT). Žirafy původně žily na poloostrově, okolní voda ale stoupla během dešťů natolik, že se z jejich území stal ostrov, vysvětluje BBC ve svém videozáznamu z operace.

Dostat žirafu na plavidlo, aby mohla být odvezena z ostrova, ale není snadné. Místní lidé se původně pokoušeli majestátní savce k nástupu na loď vycvičit tak, že je lákali na potravu. Tato taktika však nefungovala, protože díky vydatným dešťům měla zvířata dostatečný přirozený přísun potravy. Žirafy tak musejí být za účelem převozu omámeny a musejí mít zakryté oči.

Kvůli akci byl speciálně vyroben vor, který je pokrytý hlínou, takže žirafa se cítí, jako kdyby stála na zemi. Zachraňovaní sudokopytníci putují na asi šest kilometrů vzdálený ostrov Ruko. Tam se nachází oplocená rezervace o rozloze 17,6 kilometru čtverečních. Přesun na vedlejší ostrov by měl navíc žirafy ochránit před pytláky i šelmami.

Žirafa Rothschildova neboli núbijská, o níž je řeč, začíná být vzácným druhem. V Africe zbývá posledních 3000 jedinců, z toho 800 v Keni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist